Åklagare väcker åtal mot populär kriminalpodd

12 november 2019

Åklagare Linda Lauronen lämnade under måndagen in ett åtal till Stockholms tingsrätt. 

”Min bedömning är att straffvärdet för brotten är dagsböter (även om det är tingsrätten som beslutar i slutändan)”, skriver Lauronen till SVT. 

Plagiaten uppmärksammades i samband med att podden gav ut boken ”Svenska mordhistorier” tidigare i höstas. En granskning av SVT visade att man återgett blogginlägg och artiklar från bland andra Aftonbladet och Expressen och presenterat materialet som sitt eget i boken såväl som podden.

I samband med granskningen framkom att författaren Lars Ohlson polisanmält podden redan 2017 för upphovsrättsintrång på 80 punkter. Plagiaten gäller hans bok ”Kakelugnsmordet”.

Läs mer: Boken ”Svenska mordhistorier”, som baseras på podcasten, stoppas efter plagiatanklagelser 

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin som står bakom podden vill inte uttala sig om åtalet utan hänvisar till ett skriftligt uttalande till SVT:

”Vi lägger ned ofantligt mycket jobb på vår podd och är noga med att hänvisa till källor, vilket vi även har gjort i det här fallet. Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall som det var svårt att hitta information om är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken, vilket vi är öppna med. Vi anger både boktitel och författare.”

”Mordpodden” görs av företaget Bauer media och har över 250.000 lyssningar per vecka. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: