Amerikansk minister träffar svenska regeringen angående ASAP Rocky

19 juli 2019

I eftermiddag kommer världsstjärnan ASAP Rocky begäras omhäktad i ytterligare sex dagar till innan åklagaren fattar beslut om han ska åtalas misstänkt för misshandel. Under veckan som gått har amerikanska myndigheter och enskilda politiker uttalat sig om fallet. Bland annat har flera kongressledamöter krävt att artisten ska släppas. 

Nu kommer beskedet att det amerikanska utrikesdepartementet har skickat sin biträdande utrikesminister Carl Risch, som har ansvar för konsulära frågor, till Stockholm. Detta efter att amerikanska UD tidigare under veckan hört av sig till svenska UD för att försäkra sig om den häktade artistens välmående. 

För DN bekräftar nu UD att besöket är föranlett av den häktade rapartisten men att de inte vidare kan kommentera det specifika fallet. 

– Besöket från Carl Risch, som koordineras mellan State Department och UD, erbjuder en möjlighet att redogöra för hur det svenska rättsväsendet fungerar i allmänhet samt besvara frågor kring hur Sverige arbetar med konsulära fall, skriver UD i ett mejl till DN. 

Risch kommer bland annat träffa företrädare för UD:s konsulära enhet respektive Justitiedepartementet, samt i rollen som konsulärchef närvara vid ett av USA:s ambassads sedan tidigare schemalagda besök till de tre häktade amerikanska medborgarna.

– Den amerikanska ambassaden har bekräftat att villkoren i svenska häkten uppfyller såväl Wienkonventionen som internationell standard, skriver UD. 

Ruth J. Newman är presstalesperson vid amerikanska ambassaden i Stockholm: 

– Under besöket i Stockholm kommer den biträdande ministern träffa den svenska regeringens motsvarigheter, ambassadpersonal samt observera USA:s konsulära arbeten i Sverige. När den biträdande ministern reser är det alltid hans främsta prioritet att säkerställa amerikanska medborgarnas säkerhet och välmående – även de som sitter häktade, skriver hon i ett mejl till DN.

Med hänsyn till integritetshänsyn kommer ambassaden inte gå in på detaljer i fallet ASAP Rocky. 

– Men det sagt övervakar vi fallet noga och fortsätter göra det. I nuläget har vi inga fler kommentarer. 

Läs mer: 

Detta har hänt i fallet ASAP Rocky 

UD bekräftar: Diplomatiska kontakter om ASAP Rocky 

Kongressledamöter kräver att ASAP Rocky släpps fri 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: