Anna-Lena Laurén: Nu har Finland fått sin egen Kulturprofil

25 november 2019

Den finländska eliten är liten. Den teaterregissör som nu avslöjats av Helsingin Sanomat känner den utan och innan.

Finlands nuvarande utrikesminister Pekka Haavisto. Riksdagens före detta talman, folkvalda Ilkka Kanerva. Före detta statsminister Paavo Lipponen. Alla tackade ja till att ingå i mannens så kallade strategiska ledningsgrupp för sin teaterförening.

Avslöjandet om hur mannen med hjälp av sin ställning i åratal ska ha utnyttjat unga flickor har slagit ned som en bomb.

– Det är mycket, mycket beklagligt. Om det här har förekommit i teaterns verksamhet är det chockerande och måste fördömas, säger utrikesminister Pekka Haavisto till tidningen Helsingin Sanomat.

Tidningen har arbetat på avslöjandet i över ett år och intervjuat 18 kvinnor som jobbat med mannen då de var i gymnasieåldern. Alla vittnar om samma mönster. 

Teaterprofilen anklagas för att systematiskt ha rekryterat tonåriga flickor som skådespelerskor till sina pjäser. Ofta ska de ha haft en trasig bakgrund – en av de intervjuade hade blivit sexuellt utnyttjad, en annan hade problem med drogmissbruk. 

Enligt tidningen lovade mannen dem att han skulle ”hela” dem och göra dem till firade skådespelare. I praktiken gick läkeprocessen, enligt uppgifterna, ut på att han försökte få de minderåriga flickorna att flytta hem till honom, göra slut med sina pojkvänner och säga upp relationen till sina föräldrar.

Flera av de intervjuade vittnar om att mannen tog på dem, försökte kyssa dem och föreslog att de skulle ha sex. Flickorna ska ha gått i gymnasiet vid tiden för det påstådda utnyttjandet. 

När flickorna avvisade hans inviter förlorade de, enligt uppgift, sina huvudroller. Mannen ska ha hotat med att sätta käppar i hjulet för deras karriärer. Teaterhögskolan hade en svart lista, påstod han. Hamnade man på den skulle man aldrig komma in. Den som hade makten att bestämma vem som hamnade på svarta listan var – Teaterprofilen.

Likheten med vittnesmålen om hur den så kallade Kulturprofilen i Sverige ska ha betett sig mot de unga kvinnorna på Klubben är slående. Berättelserna handlar om samma förmåga att hitta instabila offer, om samma manipulation och framför allt om samma grandiosa självuppfattning. Teaterprofilen tycks ha agerat som han ville därför att han kunde, och ingen i hans närhet sade ifrån. Inte heller de två kvinnliga assistenter som bodde tillsammans med honom i hans villa med havsutsikt.

Relationerna till den svenska respektive finländska eliten är också slående lika. Bägge männen beskrivs som outsiders som rörde sig i de fina salongerna, kände de rätta människorna och hade en air av att vara annorlunda och djärva. I det svenska fallet handlade kontakterna dock enbart om kultureliten, medan den finska Teaterprofilen hade starka kontakter också till politikens inre krets. Under en fest på en teater i Helsingfors höll Paavo Lipponen tal och Tarja Halonen satt i publiken. 

Nu tar de finländska politiker som stödde mannens teater avstånd från honom. Vissa påstår också att de egentligen aldrig kände denna person.

– Jag har ingen nära relation till mannen. Jag känner till honom, vi har träffats. Men han är ingen personlig bekant till mig, säger Finlands före detta president Tarja Halonen, som år 2011 utnämnde Teaterprofilen till en hög befattning inom kulturlivet. Två gånger (2010 och 2014) har hon varit officiellt beskyddare för hans projekt. 

Den 19 november stormade polisen Teaterprofilens villa och grep honom. Mannen sitter nu häktad tillsammans med sin kvinnliga assistent. Bägge misstänks för att ha utövat kontroll över minderåriga genom att utnyttja deras utsatta position. Brottsrubriceringen är människohandel.

Teaterprofilens advokat har meddelat att han bestrider misstankarna.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: