Arrangörer håller hoppet uppe för en svensk festivalsommar

27 januari 2021

Efter att coronapandemin i princip utplånat fjolårets festivalsäsong tog arrangörerna sikte på sommaren 2021. Det fortsatt osäkra läget har dock försatt branschen i en tuff position. Arrangörerna har i nuläget stora svårigheter att planera sina evenemang – samtidigt skulle inställda festivaler ge ekonomiska konsekvenser för redan hårt pressade bolag.

– Ingen vet hur sommaren, eller ens våren kommer att bli. Men så länge det saknas ett negativt beslut från myndigheterna så jobbar vi för att festivalsommaren blir av. Alternativet är att vi ställer in för att lägga oss ner och dö. Det känns värre ur alla aspekter, inte minst ekonomiskt, säger Ali Eftekhari, medgrundare till Malmöfestivalen Big Slap.

DN har talat med ett antal svenska arrangörer som trots läget planerar att genomföra sina sommarfestivaler. Samtliga är förhoppningsfulla inför den kommande massvaccineringen som väntas nå hela befolkningen till midsommar. Ingen av de tillfrågade festivalerna har dock i nuläget planerat att införa något vaccinkrav. Enligt Andréa Wiktorsson, vd på Storsjöyran i Östersund, är det i dagsläget svårt att ge några klara svar kring vare sig krav på vaccinering eller annan pandemianpassning av festivalen.

– Precis som alla andra kan vi enbart ta fasta på vad som gäller för närvarande. Om sådana krav kommer från myndighetshåll ska vi givetvis förhålla oss till dem, säger hon.

Carola Häggkvist i publikhavet på Storsjöyran. Arkivbild.
Carola Häggkvist i publikhavet på Storsjöyran. Arkivbild. Foto: Stefan Söderström/TT

Även Jon Bergsjö, vd för Sweden rock i Sölvesborg, är inne på samma linje. Frånvaron av tydliga besked från myndigheterna gör att arrangören inte ser någon annan utväg än att avvakta.

– Vi följer utvecklingen med smittspridningen och effekterna av vaccinationen ytterligare innan vi kan uttala oss mer i detalj. En sak man har lärt sig under pandemin är ju att läget förändras kontinuerligt, säger Jon Bergsjö.

Samtliga arrangörer DN talat med bekräftar att de planerar sina festivaler utifrån olika scenarier baserade på hur smittspridningen fortlöper. Göteborgsfestivalen Way out west har i nästan ett års tid utformat olika lösningar, enligt Ola Broquist på arrangören Luger. Även Lollapaloozas festivalchef Anna Sjölund talar om ”skalbara lösningar” men tillägger att mycket hänger på om folk vaccinerar sig i tid till sommarfestivalerna.

The Hives spelning på Lollapalooza, 2019.
The Hives spelning på Lollapalooza, 2019. Foto: Magnus Andersson/TT

Därutöver påverkas de svenska festivalerna av coronaläget i övriga Europa. Big Slap i Malmö har I år bokat internationella aktörer som Black Eyed Peas och Rita Ora. För att de spelningarna ska kunna bli av krävs det att artisterna har möjlighet att genomföra övriga spelningar på deras Europaturné.

– Om Spanien, Italien och Frankrike är stängt spelar det ingen roll hur bra Sverige har hanterat smittan. De här internationella artisterna kommer ändå inte ta sig till hit om deras turnéer blir inställda, säger Ali Eftekhari.

Branschorganisationen Svensk Live samlar över 200 arrangörer inom livemusik. Dess verksamhetschef Joppe Pihlgren säger att det just nu finns en stor frustration inom branschen.

– Att skapa en festival tar flera månader och arrangörerna behöver ha framförhållning om de ska hinna organisera sig. Just nu är allting väldigt osäkert och det föder ännu mer osäkerhet. Förhoppningen är ju att vaccinationsplanen rullar ut och att smittspridningen minskar. Men just nu kan man inte göra mer än att avvakta utvecklingen, säger Joppe Pihlgren.

Under Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen fick Anders Tegnell frågor om festivalsommaren, och huruvida människor kommer att kunna träffas och lyssna på musik tillsammans.

”Ja, kanske. Om väldigt många är vaccinerade och vi har en väldigt låg smittspridning och om man genomför festivalerna på ett väldigt klokt sätt”, svarade Tegnell enligt TT.

Läs mer:

Glastonburyfestivalen ställs in

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: