Artisten Anita Lindblom är död

20 september 2020

Lindblom, som var bosatt i Frankrike sedan 1969, somnade in den 6 september, bekräftar sonen Jörgen Lindblom Andersén för TT.

Anita Lindblom föddes 1937 utanför Gävle och flyttade som tonåring till Stockholm. Där tog karriären som sångerska och dansös fart.

1961 sjöng hon Stikkan Anderssons svenska text till ”Sånt är livet”, en cover på ”You can have her” som den amerikanske sångaren Roy Hamilton fick en hit med samma år. Men Lindbloms genombrott kom några år tidigare då hon skivdebuterade med ”Ljuva ungkarstid” 1956 och ett år senare slog igenom på Scalarevyn.

Sångerskan Siw Malmqvist minns Anita Lindbloms scennärvaro.

– Jag har sett henne på scen några gånger. Hon var så fantastiskt vacker på scen, hon var så sirlig, hon var ju dansös också. Hon hade ju några riktigt bra hits alltså, det hade hon verkligen. Hon var ju mest känd för ”Sånt är livet”, vilken enorm låtskatt alltså, säger Siw Malmqvist.

Bild 1 av 3 Anita Lindblom mest kända låt är ”Sånt är livet”.

Foto: Olle Wester/EXP/TT

Bild 2 av 3 Anita Lindblom och Bosse Högberg efter Högbergs förlustmatch mot Sandro Mazzinghi 1966.

Foto: Jacob Forsell / XP / TT

Bild 3 av 3 Anita Lindblom i samband med inspelningen av filmen ”Rännstensungar” 1974.

Foto: Torbjörn Andersson / XP / TT

Hennes privatliv uppmärksammades under åren 1966–1970 då hon var gift med boxaren Bosse Högberg, ett stormigt äktenskap som slutade med att hon flyttade utomlands.

I början av 1970-talet återvände Lindblom till Sverige, medverkade i filmer som ”En kärlekshistoria” och ”Rännstensungar” samt ett antal framgångsrika krogshower innan hon drog sig tillbaka från rampljuset några år senare.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: