ASAP Rockys advokat: ”Han har behandlats på ett korrekt sätt”

11 juli 2019

Artisten ASAP Rocky och två andra män från USA sitter häktade i Stockholm, på sannolika skäl misstänkta för misshandel. De nekar till brott och reaktionerna har varit starka. Bland annat har ett upprop där man kräver att artisten friges samlat nära en halv miljon underskrifter.

I beskrivningen till uppropet och i en artikel av amerikanska sajten TMZ har det spridits påståenden om att ASAP Rocky hålls inlåst under ”inhumana förhållanden”. Kriminalvården har dementerat uppgifterna. Även advokat Henrik Olsson Lilja, en av få personer som träffat artisten i häktet, menar att dessa påståenden inte stämmer.

– Man kan aldrig säga att någon har det bra i häktet. Man mår dåligt. Däremot tror jag att det blivit en missuppfattning. Man har blandat ihop de första dagarna, när en person är anhållen, med hur situationen ser ut i häktet, säger Henrik Olsson Lilja.

De första dygnen efter att ASAP Rocky blev anhållen satt han på arrestavdelningen på Kronobergshäktet. Henrik Olsson Lilja beskriver förhållandena där som enklare jämfört med häktet. Och under dessa första dagar upplevde artisten vissa svårigheter. 

– Man har ingen vanlig säng och det finns ingen toalett i själva arrestcellen. Tidigare intagna kan ha använt platsen där man får dricksvatten, själva avloppet, till att urinera. Det gör att det kan stinka av urin i själv cellen, säger Henrik Olsson Lilja och fortsätter:

– Det är ett fenomen jag erfarit under alla mina år som försvarare. Det upplevs som påfrestande att befinna sig i den miljön och det är det enda min klient kan bekräfta. Sedan har det kommit en artikel i TMZ, men informationen som blandas där känner han inte till. 

– Han har fått mat. Man har generellt sett ingen aptit när man befinner sig anhållen. Men det finns mat. Det är en diskussion han inte heller känner igen sig i, utifrån vad som påstås i TMZ-artikeln.

Enligt Henrik Olsson Lilja ska det ha dröjt något dygn innan ASAP Rocky fick tillåtelse att motta besök av en representant från den amerikanska ambassaden. Anledningen till att det dröjde är dock oklar, menar advokaten.

– Jag tror inte ens att representanten fick komma in. Det kan ha varit någon rutin som brast eller att det inte hanterades på rätt sätt. Jag vet inte riktigt vad som hände, säger Henrik Olsson Lilja. 

Hur har han påverkats av alla de stöttande ord, reaktioner men även rykten som kommit?

– Alla stöttande ord uppskattar han verkligen. Han förstår fortfarande inte varför han är häktad. Däremot håller han inte med om den svepande kritiken som riktas mot behandlingen av honom på häktet, eller när han var anhållen, säger Henrik Olsson Lilja.

– Att det funnits mindre goda förhållanden som man kan ha synpunkter på, det står han för. Men förutom det har han behandlats på ett korrekt sätt. Det har bekymrat honom att den informationen spridits ut och att det framstår som att han håller på och klagar.

01:22. Hiphopstjärnan ASAP Rocky är misstänkt för misshandel – detta har hänt sedan slutet av juni.

Henrik Olsson Lilja har under hela rättsprocessen argumenterat för att ASAP Rocky bör släppas på fri fot i väntan på att utredningen ska färdigställas, och dömt ut förklaringen att det finns flyktfara. Advokaten hyser samtidigt inga större förhoppningar om att förundersökningen är klar redan den 19 juli, då åtal senast ska vara väckt.

– Åklagaren har i ett ganska tidigt skede gjort klart att det nog inte kommer att bli så. Han kommer att begära en förlängning, säger Henrik Olsson Lilja.

Under onsdagen väcktes frågan av kriminologen Leif GW Persson kring huruvida det gjorts någon motanmälan mot de personer som har uppgetts följa efter ASAP Rocky och hans team, stunderna innan den misstänka misshandeln ska ha inträffat. Henrik Olsson Lilja utesluter inte att det kan vara aktuellt.

– Åklagaren har det på sitt bord, att en misshandel begåtts mot vakten i teamet. Det har åklagaren också en skyldighet att undersöka och titta på. Jag har inte fått någon annan information än att åklagaren arbetar med hela förundersökningen från alla synvinklar. Jag kan inte bekräfta att det finns en motanmälan men jag skulle bli förvånad om det inte var så, säger Henrik Olsson Lilja.

Kammaråklagare Fredrik Karlsson, som leder utredningen, skriver i ett mejl till DN att en representant från ambassaden träffade de frihetsberövade före häktningsförhandlingen.

”Jag gav även direkt på morgonen den 4 juli 2019 polisen direktiv om att ambassaden skulle underrättas. Vad som i övrigt påstås skett i de delarna kommer jag inte närmare att kommentera”, skriver Fredrik Karlsson.

Han skriver vidare att det nu är upp till Kriminalvården att fatta beslut kring vilka som ska besöka eller kontakta de häktade.

”Det förekommer många som har synpunkter och påstår saker kring denna utredning. De som har tillgång till utredningen är väldigt få. I vart fall nästan ingen av de som uttalar sig om utredningen i media”, skriver Fredrik Karlsson och tillägger:

”Jag har i nuläget inte för avsikt att kommentera dessa andra spekulationer. Det är inte heller så att vi i Sverige ska döma eller fria någon genom spekulationer utan jag försöker hålla mig till de fakta som kommer fram i själva utredningen.”

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: