ASAP Rockys advokat: Vi faller på målsnöret

14 augusti 2019

Artisten ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, dömdes på onsdagen till villkorlig dom för misshandel. Tingsrätten anser att det inte kunde fastställas att han handlat i nödvärn. Samtidigt har rätten inte funnit det bevisat att någon glasflaska använts i misshandeln, eller att Rakim Mayers agerat tillsammans och i samförstånd med de andra tilltalade, vilket hade kunnat leda till en hårdare dom.

– Det vi vill ha sagt det är att vi är väldigt besvikna över att min klient blev dömd. Men det är också viktigt att ta med sig att det inte kunnat bevisas att det använts en flaska, och att min klient agerat i samförstånd med de andra. Så man kan också sammanfatta det som att en extra stor besvikelse nu är att vi faller på målsnöret.

Slobodan Jovicic säger att han ännu inte hunnit prata med sin klient, men att det kommer att ske så fort som möjligt under dagen.

Tingsrätten har i sin dom fäst stor vikt vid vad två unga kvinnliga vittnen berättat i rätten. ”Mot bakgrund av uppgifter från två vittnen anser tingsrätten det klarlagt att det inte funnits något påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp som gett de tilltalade rätt att använda våld. Någon nödvärnssituation har alltså inte förelegat. Inte heller kan de tilltalade ha uppfattat situationen så.”, står det i domen.

Den målsägande 19-åringen har i förhör tidigare berättat om hur de åtalade misshandlat honom när han legat ned på marken.

– Var och en gav mig ett tjugotal slag och sparkar. Jag tror att de ska slå ihjäl mig. Det är så det känns, sa han när åklagaren förhörde honom i tingsrätten.

Advokat Slobodan Jovicic har däremot menat att målsäganden varit ”hotfull och aggressiv”. I förhör har Rakim Mayers berättat att 19-åringen ”svingat” mot livvakten som var med i sällskapet, vilket 19-åringen nekat till.

– Det faller tyvärr på det, att tingsrätten inte anser att det är bevisat, det vill säga att de här flickorna inte har sett någon attack, säger Slobodan Jovicic till DN efter presskonferensen.

– För min klient var det den enda frågan som var viktig, att de här killarna inte hade varit schyssta mot honom. 

Slobodan Jovicic, advokat för ASAP Rocky möter media i Uppsala. Foto: Paul Hansen

Slobodan Jovicic säger till DN att han ännu inte har bestämt om han och hans klient ska överklaga domen. 

– Det som avgör är min klients ork. Men det som talar för en överklagan att min klient anser att han är oskyldig. Och, att bara för att de här flickorna missade att sällskapet blev attackerade så betyder det inte att de inte blev det. 

Den villkorliga domen betyder att Rakim Mayers inte behöver komma tillbaka till Sverige om han inte vill. Slobodan Jovicic säger att han ändå är övertygad om att Rakim Mayers kommer att komma tillbaka till Sverige igen för att uppträda i framtiden.

– Ja, till hundra procent. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: