Astrid Lindgrens barnbarn i protest mot högerextrem: ”Det är en kränkning mot allt hon stod för”

15 maj 2019

Gustav Kasselstrand återkom till Lindgrens böcker och betydelse under sina framträdanden i lördags. 

– Jag väljer Emil i Lönneberga före flyktingbarnet Sinan från Afghanistan, deklarerade han inför ett tjugotal åhörare, rapporterar tidningen Dagens Vimmerby.  

Gustav Kasselstrand, tidigare ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom, hävdade att invandringen till Sverige skapat kriminalitet, otrygghet och ”känslan av att vara en främling i sitt eget land”. Astrid Lindgrens böcker höll han samtidigt fram som en svensk kultur ”som varje svensk kan relatera till”. Han klargjorde att han ser det som något bra att bli kallad för rasist:

– Jag försvarar Sverige, det svenska folket och jag står för att jag vill ha tillbaka Bullerbyn. Jag väljer Emil i Lönneberga före flyktingbarnet Sinan från Afghanistan.

Uttalandena från partiordföranden för AFS, som samlade 0,31 procent av rösterna i riksdagsvalet, bemöts nu av Astrids Lindgrens barnbarn i ett öppet brev. Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren AB, inskärper hur AFS står så långt ifrån hans mormors värderingar ”som man kan komma”:

”Astrid Lindgren var en demokrat och humanist. I hela sitt liv stred hon för de värderingar hon trodde på, i synnerhet barns rättigheter. För oss, hennes barnbarn, är det en självklarhet att fortsätta hennes arbete för alla barns rätt att växa och utvecklas – oavsett var i världen de är födda. Att som du, ställa Emil i Lönneberga framför ett barn på flykt, är en direkt kränkning mot allt som Astrid Lindgren trodde på” betonar han i brevet och tillägger att hon hade varit ”mycket arg och sorgsen över en politisk agitation som ställer människor mot människor, som delar upp mänskligheten i vi och dem.” 

Nyman citerar vidare ett brev som Astrid Lindgren skrev 1957 till sin tyska vän Louise Hartung där hon motsätter sig allt ”indelande av människor efter nationer och raser”. Hon beskriver också hur illa hon tycker om det blågula fosterländska storsvenska. ”Det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor, det har varit mitt speciella patos här i livet”. förtydligar hon. 

Olle Nyman klargör i sitt brev i Dagens Vimmerby att han och Lindgrens andra släktingar ”undanber” sig att Kasselstrand i framtiden på något sätt använder sig av Astrid Lindgrens liv och verk.

Läs mer: Nu publiceras de okända breven till Astrid Lindgren 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: