Bill Withers är död – blev 81 år gammal

03 april 2020

Bill Withers är känd bland annat för hitlåtarna ”Lean on me”, ”Lovely day” och ”Ain’t No Sunshine” och har tilldelats tre amerikanska Grammys.

Han avled i måndags på sjukhus i Los Angels till följd av hjärtkomplikationer, uppger familjen för AP. 

”Vi är förkrossade över förlusten av vår älskade, hängivna man och pappa. En ensam man med ett hjärta som drevs av att förena världen i stort, med sin poesi och musik, han talade ärligt till människor och förenade dem med varandra”, skriver familjen i uttalandet.

Bill Withers blev 81 år gammal, här under en konsert 1970.
Bill Withers blev 81 år gammal, här under en konsert 1970. Foto: TT

1971 gav Bill Withers ut sitt första album ”Just as I am” och med på skivan fanns flera hitlåtar, som ”Ain't no sunshine” och ”Grandma’s hands”. Innan han i slutet av 1980-talet drog sig tillbaka från musikkarriären hann Withers skriva ytterligare många hitlåtar och belönas med tre Grammys. 2005 valdes han in i Songwriters Hall of Fame och 2015 i Rock and Roll Hall of Fame. 

Bill Withers låtar används i otaliga filmer och samplats av en mängd artister, som Black Eyed Peas, Blackstreet, Will Smith och Twista. ”Lean on me” framfördes under både Barack Obamas och Bill Clintons installationsceremonier.

– Jag är ingen virtuos, men jag lyckades skriva låtar som människor kunde identifiera sig med, sa Bill Withers i en intervju med Rolling Stones 2015.

De senaste dagarna har Bill Withers karriär aktualiserats i och med att ”Lean on me” tolkats av många sjukvårdare och andra i sociala medier med anledning av coronavirusets utbredning över världen.

”Trots att han levde ett privat liv nära sin familj och sina vänner, kommer hans musik för alltid att tillhöra världen. I den här svåra tiden ber vi för att hans musik ska ge tröst och underhållning”, skriver Bill Withers familj i uttalandet.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: