Bokrecension: Mårten Melins ”Isdrottningen” – när fantasyn kliver in i vardagslivet

11 januari 2019

Det kryllar av magiska krafter i barn-, ungdoms- och fantasylitteraturen numera, men få lyckas hantera dem med samma självklarhet som Mårten Melin. Han skriver om alldeles vanlig svensk samtid, vanlig skolmiljö och vanliga vardagsbekymmer, där de magiska krafterna smälter in förvånansvärt väl.

I ”Isdrottningen” handlar det om trettonåriga Cina, som är ganska ensam. En dag i skogen är hon med om något synnerligen underligt, och upptäcker efteråt att hon kan skjuta is med fingrarna. En udda magisk kraft, som hon dessutom får just när hon har bestämt sig för att hoppa av konståkningen.

Men isskjutandet är ingen lätthanterlig förmåga. Hon droppar iskallt vatten vid de mest olämpliga tillfällen, som ett slags extrem kylslagen handsvett. Opraktiskt om man håller i en tidning, till exempel. Till att börja med kan hon inte heller styra kraften, innan hon lyckas klura ut hur den fungerar och börjar använda den mot skolans mobbare.

Det är då Cina blir känd i staden som Isdrottningen, superhjälten som griper in där det behövs, försvarar de svaga och sätter dit busarna. Hon är noga med att klä ut sig så att ingen ska känna igen henne, vilket förstås stärker bilden av henne som mystisk superhjälte.

Vilket inte heller är helt lätt att hantera. Snart har Cina fått problem med vem som egentligen är ond och vem som är god, vem som egentligen behöver hjälp och vad man gör med sin egen vrede när den växer sig för stor. 

Mårten Melin är en extremt produktiv barnboksförfattare: sedan debuten 2003 har han lyckats ge ut över sjuttiofem böcker. Han har också snabbt blivit ett populärt val bland lärare och bibliotekarier, som vet att de flesta barn (särskilt i mellanstadieåldern) blir helt uppslukade av hans berättelser, som alltid är både spännande och ordentligt förankrade både mytologiskt och psykologiskt. 

Sedan ”Jävla Lucia” 2007 har han använt sig mycket av magi, och efter den populära trilogin om Skogsbingelskolan, skolan för barn med speciella förmågor (”Förvandlad” 2011, ”Jag är Love” 2012 och ”Pixis bok” 2013), har han skrivit en rad fristående uppföljare om barn med andra förmågor, där ”Isdrottningen” är den senaste. Det har blivit ett eget magiskt universum, precis som i det amerikanska serietidningsimperiet Marvel Comics värld av superhjältar. För att understryka den nära släktskapen läser Cinas lillasyster i ”Isdrottningen” klassiska serier från Marvel Comics.

Och ”Isdrottningen” är så spännande att jag kommer på mig själv med att längta efter en teveserie med dessa svenska ”X-men”. Magi är verkligen en extremt bra form för att gestalta krångliga mänskliga känslor.

Läs också: Moni Nilsson skriver hjärtslitande men roligt om cancer

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: