Camilla Thulin: Fantastiskt att en så intellektuell kvinna kunde stå för sitt modeintresse

12 oktober 2019

Sara Danius fick hela Sverige att bära knytblusar. Nästan alltid var hon klädd i sitt favoritplagg. Hon var inte heller rädd för att bära vackra och uppseendeväckande klänningar. Pär Engsheden skapade Sara Danius Nobelklänningar fem år i rad, bland dessa en omtalad chockrosa och orange kreation.

– Jag får en känsla av att processen är lika intressant för Sara Danius som resultatet. Hon har också en imponerande förmåga att tänka på helheten. Att det inte bara handlar om en klänning, utan också vad man säger med sina klädval. Det känns alltid lika inspirerande att skapa till en så stark personlighet som henne, sade Pär Engsheden till DN som en kommentar efter Nobelfesten 2018 med hennes omtalade kreation och hur de tillsammans skapade dem. 

Sara Danius signaturplagg var annars knytblusen. När striden i Svenska Akademien rasade som intensivast samlades i april 2018 hundratals personer – många iklädda knytblusar – utanför Börshuset i Stockholm och i andra delar av landet för att visa sitt stöd för Sara Danius. 

Från knytblusmanifestationen vid Stortorget i Gamla stan den 19 april 2018. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter knytblusmanifestationen blev Danius förknippad med knytblusen – som blev en symbol för henne och för kampen mot ojämställdheten. 

Sara Danius i en av sina många knytblusar. Foto: Maja Eriksson

Sara Danius har också tagit fram sina egna knytblusar. På modedesignern Camilla Thulins visning under modeveckan 2018 klev Danius ut på catwalken i en egendesignad variant. 

– Jag frågade henne om hon inte ville designa den ultimata knytblusen. Vi hade sedan ett möte där hon kom med skisser till mig. Det blev ett svart sidentyg med tryck av kvinnotecknet med den knutna handen, säger Camilla Thulin.

Sara Danius gick modell för sin egendesignade knytblus under Camilla Thulins modevisning. Foto: Cecilia Liljeton / IBL Bildbyrå

– När hon klev ut blev det ett stort jubel i salongen. Det var makalöst och fantastiskt. 

Knytblusen gick senare ut ut till försäljning i begränsad upplaga. Överskottet gick till organisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), som arbetar mot förtryck av kvinnor och hedersrelaterat våld. 

– Vi fick ihop 264.000 kronor som gick till GAPF. Det var helt otroligt. Hon tyckte idén om att ge överskottet till GAPF var utmärkt.

Camilla Thulin i mitten och Sara Danius nedanför henne under modeveckan 2018. Foto: Cecilia Liljeton / IBL Bildbyrå

Hur stort var Sara Danius modeintresse?

– Jag tror att hon har varit en stor inspiration för vuxna kvinnor att våga lite mer. Det kan anses ytligt att vara intresserad av smink, kläder och väskor, så det är fantastiskt att en så intellektuell kvinna kunde stå för sitt genuina modeintresse.

– Hon var också otroligt kunnig. Både i modehistoria och i kvinnohistoria. Kläder kan berätta väldigt mycket, vilket Sara Danius visade.

Sara Danius under Nobelfesten 2015. Också den klänningen designad av Pär Engsheden. Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå, Charles Hammarsten / IBL Bildbyr

Camilla Thulin sörjer Sara Danius bortgång.

– Det är en stjärna som har släckts. Vi var väninnor och jag kommer att minnas henne som en rolig, knasig och väldigt varm kvinna.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: