Casper Clausens krautcocktail skiftar betänkligt

13 januari 2021

Casper Clausen är en artist i ständig rörelse. Som sångare i danska experimentpopkollektivet Efterklang har han i tjugo års tid utforskat alltifrån smalare electronica till mer indiebetonad kammarpop och till och med opera.

För att bryta gamla vanor bildade kärntrion hobbyprojektet Liima och när de häromåret återuppfann moderbandet på danskspråkiga ”Altid sammen” stod Clausen i centrum på ett annat sätt än tidigare. Steget till solodebut känns på så sätt logiskt, även om soundet rör sig – för att inte säga flyter – i en annan riktning.

Själv har han beskrivit ”Better way” som en skiva om att hitta ett bättre sätt, älska starkare och falla hårdare. Framtoningen är flummigare, mer psykedelisk och ganska långt ifrån det uttryck som gjorde Efterklang populära. Det låter mer som en sökande snubbes soundtrack till livet som han omlokaliserat från Berlin till Lissabon.

Nittiotalets postrock och äldre rymdrock framträder samtidigt tydligt i backspegeln. Inte minst för att Peter ”Sonic Boom” Kember (Spacemen 3) mixat och medproducerat. Men Clausens kalejdoskopiska krautcocktail skiftar betänkligt mellan stjärnklart upplyftande spår och såsigare stunder av atmosfärisk melodilöshet.

Bästa spår: ”Used to think”, ”Feel it coming”

Läs mer om musik och fler texter av Johanna Paulsson

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: