Christer Bothéns nya en senkommen milstolpe

05 december 2020

Improvisationsmusik

Som i ett slag fick Christer Bothén nyligen Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris och gav ut den här miniboxen om tre skivor. Det är rätt uthålligt för en 79-årig bas- och kontrabasklarinettist, som genom åren sammanknippats med så legendariska band som Spjärnsvallet, Archimedes badkar och Bolon Bata.

På den första skivan i nya boxen samsas fyra stycken; på de båda andra är det bara ett stycke vardera. Dynamiken överlag gör att den första skivan känns lite som en förberedande presentation av toner och sound på basklarinetten – inte olikt en indisk så kallad alap. Bothén visar sin breda speltekniska palett och jobbar även med akustiken runt omkring sig, från utomhus och regn i spanska Banyoles till en sjungande kyrka i Sverige.

På tredje skivan återkommer han ensam, denna gång på kontrabasklarinett. Mellanskivan vigs däremot åt en större ensemble med bland andra pianisten Kristine Scholz och sångerskan Sofia Jernberg.

De framför kompositionen ”ZON”, där musiken samverkar med text och Bothéns uttryck med övertoner, klaffar som slår och luft som pressas genom rören når nya höjder just i kraft av samspelet. En sen milstolpe för en musiker, som ju är något av en legendar i egen hög person.

Bästa spår: ”ZON”

Läs mer om musik och fler texter av Johannes Cornell

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: