Då kommer systerns bok om Josefin Nilsson

16 maj 2019

I SVT:s mycket omtalade dokumentärfilm ”Älska mig för den jag är” från tidigare i våras, och i en DN-intervju om dokumentären, berättade artisten Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind att hon skulle färdigställa den bok som Josefin Nilsson påbörjade men aldrig hann slutföra. De båda systrarna var medlemmar i gruppen Ainbusk.

Boken kommer att ges ut på det nystartade förlaget Kaunitz-Olsson, avslöjas det nu i ett pressmeddelande från förlaget. ”Älska mig för den jag är” kommer ut den 29 februari 2020, på dagen fyra år efter att Josefin Nilsson gick bort, och beskrivs som ”nyskrivna texter om livet före och efter Josefins död med brev, dagboksanteckningar, rättegångsprotokoll och det manus som Josefin Nilsson arbetade på vid tiden för sin död”.

Marie Nilsson Lind. Foto: Marc Femenia

– Josefin var en otroligt älskad artist som betydde väldigt mycket för många. En unik begåvning, med en fantastisk röst och scenpersonlighet. På scenen ägde hon. Men hon var också min lillasyster. Min älskade lillasyster som älskade livet. Som nu blivit en symbol för våldet mot kvinnor. Men hon var mer än bara en symbol. Jag vill visa henne som hon var. Allt hon var. Så att vi ska minnas henne för den hon var när hon levde, säger Marie Nilsson Lind i ett uttalande.

Förläggaren Martin Kaunitz säger i samma pressmeddelande:

– Det är vackert och sorgligt att se hur Josefin får liv genom Maries ord. Nästan som att hon återuppstår. Hennes röst är så nära. Det känns fint att ge ut boken den 29 februari, det är ju en dag som inte finns egentligen. Som om vi betvingar döden lite grann genom att ge ut Maries bok om Josefin just den dagen.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: