Dan Jönsson: Lagen som tillämpas mot tysk konstgrupp ger skäl för stark oro

21 maj 2019

I kalabaliken kring den österrikiska regeringskrisen har det spekulerats i att en tysk konst- och aktivistgrupp, Zentrum für politische Schönheit, skulle ligga bakom den mystiska korruptionsfällan i en lyxvilla på Ibiza. Ett Twitterkonto med det fiffiga namnet ”Kurzschluss” (efter Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz) läckte de avslöjande videofilmerna i förväg och tycks ha kopplingar till gruppen. Som dock förnekar inblandning. Och visst, det är svårt att tro att ZpS själva skulle ha resurser till en så extravagant operation.

Men inte otänkbart. En aktion av det här slaget skulle vara helt i linje med det pärlband av spektakulära konstprovokationer gruppen genomfört de senaste åren. Som när de 2015 lät forsla liken efter drunknade flyktingar i Medelhavet till Tyskland för att begrava dem. Eller året därpå, när de byggde en arena mitt i Berlin där flyktingar skulle låta sig slukas av tigrar i protest mot EU:s avtal med Turkiet. Eller 2017, när de uppförde en kopia av förintelsemonumentet vid Brandenburger Tor hemma hos en AfD-politiker i Thüringen som kallat det ”ett skammens monument”.

Läs mer: De kan ligga bakom videofällan på Ibiza 

Det var också den aktionen som för en dryg månad sedan ställde ZfS i centrum för en helt unik rättsprocess. Den lokala domstolen i Thüringen visade sig sedan mer än ett år bedriva en förundersökning mot gruppen för ”bildande av kriminell förening”, det vill säga samma brottsrubricering som annars brukar användas mot till exempel IS-anhängare och yrkeskriminella mc-gäng.

Det blev som sig bör ett både kulturellt och juridiskt ramaskri. Kommentatorer i de stora tidningarna vädrade politiskt rättsmissbruk och drog de givna parallellerna bakåt genom Tysklands historiska mörker. Hundra kända kulturarbetare enades i ett upprop för den konstnärliga friheten i Der Spiegel, och inför det massiva opinionstrycket ändrade sig domstolen. Förundersökningen lades ner.

Men därmed är saken nog ändå inte ur världen. Den åberopade paragraf 129 i grundlagen stiftades redan på Bismarcks tid för att komma åt politiska motståndare, och har alltså hängt med i de politiska svängarna sedan dess. Under efterkrigstiden användes den främst mot kommunister. Att den nu tillämpats i ett fall som rör en satirisk konstnärsgrupp säger något om vilket godtycke den sortens lagar öppnar för.

Och det är här vi ska förbli bekymrade, trots allt. Godtycket är nämligen uppenbart inte bara i hur paragrafen politiserades i Thüringen. Också omständigheterna kring den inställda förundersökningen har drag av opportunism. Om det alltså räcker med en stark medieopinion för att bända paragrafen rätt – vad händer då när opinionen uteblir eller rentav kantrat åt ett annat håll?

De här frågorna ligger nu och puttrar under EU-valets lugna yta. Även Sverige lär snart ha en liknande politisk gummiparagraf, om regeringen får som den vill. Kriminaliseringen av medlemskap i ”terrororganisationer” kan säkert förenkla det polisiära samarbetet – men till priset av att den opportunistiska juridiken smyger sig in bakvägen. I ljuset av hur opinionsvindarna blåser är det en förskräckande tanke.

Men också lite upplyftande. För när politiken börjar testa juridikens gränser kan konsten bara svara på ett sätt. Provocera mera.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: