Därför går Lundvik till final – 5 frågor och svar inför kvällens Eurovision

16 maj 2019

1. Går Sverige till final?

– Ja. Det är faktiskt helt säkert. Det skulle till en skräll av rent monumentala mått för att Sverige skulle åka ut, det är de flesta överens om. 16 bidrag tävlar i kvällens semifinal, och av dem går hela 10 stycken vidare till final – det skulle krävas ett oväntat meteoritnedslag eller liknande för att John Lundvik inte ska vara bland dem. Han har imponerat på repetitionerna i Tel Aviv den senaste veckan, och hos spelbolagen har hans odds sjunkit och de senaste dagarna legat stadigt på andraplats för att vinna hela Eurovision.

2. Vilka är Sveriges värsta konkurrenter?

– Nederländerna, som representeras av Duncan Laurence och den stiliga balladen ”Arcade”, är kvällens storfavorit. Han har ett lågmält och avskalat nummer med bara ett piano och en mikrofon. Även Rysslands musikalballad, Schweiz partyrökare och Azerbajdzjans funkpop utmanar om toppositionerna.

3. Vem har den knasigaste scenshowen i kväll?

– Jag var på väg att säga att det är generellt ganska behärskade nummer som bjuds i kväll... men sedan kom jag på att danska Leonora har specialbyggt en gigantisk stol där hon sitter och dinglar käckt med benen flera meter upp, Azerbajdzjan har robotar på scenen, och Ryssland har stora dyra skärmar med kloner av sångaren Sergej Lazarev.

4. När kan man gå och kissa?

– Så fort John Lundvik har sjungit går det bra att ta en rejäl toapaus medan Österrike och Kroatien gör sin grej.

5. Så, vilka blir de tio finalisterna?

– Fem känns självklara: Sverige, Nederländerna, Schweiz, Ryssland och Azerbajdzjan. Sedan blir det betydligt svårare, men jag tippar på Malta, Nordmakedonien, Albanien, Norge, och Armenien.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: