De bästa böckerna för barn och unga just nu

08 november 2019

Illustration: Alfabeta

1. Mats Jonsson: ”Blod i gruset”

Alfabeta, från 9 år

Serietecknaren Mats Jonssons första rena textbok handlar om skotten mot strejkande i Ådalen 1931, och en ung Mats upptäcker att det finns motsättningar som fortfarande lever kvar. Läs mer här. 

Illustration: Mirando

2. Sara Stridsberg och Sara Lundberg: ”Dyksommar”

Mirando, från 3 år

Pappa ligger på sjukhus för att han inte vill leva, och Zoe tillbringar en stor del av sommaren där. Poetiskt, vackert och odramatiskt om det som kan vara mer skrämmande för vuxna. Läs mer här. 

Illustration: Alfabeta

3. Eva Lindström: ”Mycket att göra hela tiden”

Alfabeta, från 3 år

Om en flicka och tre hundar, vars dagar fylls av olika sysslor som att springa, hoppa, gömma sig, bli hittad och flyga. Hela tiden står den fria leken i centrum, det viktigaste man kan ägna sig åt.

Illustration: Lilla Piratförlaget

4. Per Gustavsson: ”Sen kom vintern”

Lilla Piratförlaget, från 3 år

Augustnominerad bilderbok om Haren som trivs med sitt liv, och inte alls förstår varför Björnen förbereder sig för något nytt. En morgon är inte bara världen annorlunda, utan även Haren själv! Läs mer här.

Illustration: Natur & Kultur

5. Kristin Roskifte: ”Alla räknas”

Översättning Johanna Thydell, Natur & Kultur, från 3 år

Fiffig, filosofisk och överraskande räknebok som går från ett till sju och en halv miljarder (antalet människor på jorden). Boken fick Nordiska Rådets barn- och ungdomsbokspris i oktober.

Topplistan sammanställs av DN:s kritiker Steven Ekholm, Martin Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Lotta Olsson och Lydia Wistisen.

Läs mer: 18 barn- och ungdomsboktips 

Läs mer om barnböcker här 

Läs mer om ungdomsböcker här 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: