Det svänger om Händel hela tiden

06 april 2021

Den första populärmusiken kan ha varit Händels Concerti grossi Op. 3 och Op. 6 som komponerades i London – tillsammans 84 låtar, 2–3 minuter långa, som sålde som smör och drog storpublik.

Och som förbluffade allmänheten med sitt omedelbara tilltal, en folklig direkthet parad med kompositoriskt raffinemang på högsta nivå. Samt med sin kosmopolitiska mångfald, tack vare öppenheten för alla de tongivande samtida stilarna i Europa.

Vill man så kan man jämföra den med 30-talets storbandsjazz. För svänger gör det också om Händel hela tiden. Dansrytmerna sätter sig i kroppen, liksom ackordgångarna. Och den igångsättande verkan i hans musik är omisskännlig. Den vill mobilisera oss.

Att barockens epok var besatt av rörlighet och rörelsemönster i alla dess former, från de maskinella till de planetära, hörs i varenda takt.

Nu har Akademie für Alte Musik Berlin samlat sina strålande inspelningar av dessa Concerti grossi op. 3 och op. 6 i en box – och det är bara att låta sig ryckas med. Inte bara av all den hisnande motoriken i allegro-satserna utan även av den medsvepande känslan i largo-satserna. Eller av riffet i op 6 nr 4 sats 4 som skulle kunna ha gjort Count Basie grön av avund.

Bästa spår:Op 3. nr 4 ochOp. 6 nr 3

Läs mer om musik och fler texter av Martin Nyström

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: