Digitala festivalen Black space vill hylla afrosvensk kultur

03 juli 2020

Vem riktar ni er till?

– Festivalen riktar sig till exakt alla, då de senaste veckorna visat på enorma kunskapsluckor kring den svarta upplevelsen i Sverige. Men först och främst riktar vi oss till det svarta communityt. De senaste veckorna har media och sociala medier överrumplats av bilder på svarta kroppar som misshandlats och mördats, något som har varit en traumatisk upplevelse. Vi vill lyfta röster som sällan hörs, visa mångfalden hos afrosvenskar och dess påverkan på samtidskonsten i Sverige, säger Paul Adamah.

Det blir musik av Janice, Yemi och Madi Banja, film av bland andra Salad Hilowle och musikhistorisk föreläsning med Nathan Hamelberg. Vad är ni mest stolta över i programmet?

– Jag är främst stolt över bredden som vi har lyckats nå i vårt program. Vi har på rekordkort tid, bara tre veckor, lyckats få ihop detta program. Jag är stolt över alla människor som har hjälpt till att få det här att hända. Jag är även stolt över Sverige och vårt samhälle som äntligen är redo för denna vision. Jag tycker att varje programpunkt är sin egen höjdpunkt!

Du har sagt att projektet ligger dig varmt om hjärtat, varför?

– Det har varit omvälvande att vara svart i dag. Black lives matter har blivit en global rörelse först när våldet mot svarta kroppar tog över sociala medier. Det har inneburit att vi som ett kollektiv har varit tvungna att offra vårt psykiska välmående för att samhället skall kunna vakna. Festivalen är en varm och lång kram till vårt community och våra hjärtan som har fått lida.

Black space sänds under fem timmar den 4 juli på tukio.se/black-space med start klockan 18. Materialet kommer även att finnas tillgängligt på hemsidan i efterhand.

Läs mer:

Beyoncé överraskar med ny Black lives matter-låt

Tv-serier om svarta människor ökar starkt i USA

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: