Dramaten ställer in föreställningar efter Josefin Nilsson-dokumentären

25 mars 2019

Det var i fredags som dokumentären om sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson, ”Älska mig för den jag är”, hade premiär på SVT Play. I dokumentären framkommer att Josefin Nilsson under nittiotalet misshandlades av sin dåvarande pojkvän. Hon gick bort 2016, 46 år gammal.

Många har upprörts av dokumentären och i helgen startades ett flertal upprop och manifestationer. Bland annat arrangerades en ljusmanifestation i centrala Stockholm, till minne av Josefin Nilsson och för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Kritiken har i första hand riktats mot Dramaten, där den skådespelare som stått i fokus för de senaste dagarnas reaktioner arbetar. 

På måndagen kom dock beskedet till de anställda på teatern att en pjäs ställs in efter reaktionerna på dokumentären. Biljetter till två föreställningar, som skulle ha spelats i april, fanns fortfarande ute till försäljning på söndagen, men under måndagen togs möjligheten att köpa biljetter bort. En person som medverkar i den berörda produktionen berättar för DN att hen på måndagen fått beskedet att föreställningen ”är nedlagd”. 

Lena Törner, presschef på Dramaten, bekräftar att de två föreställningarna inte kommer att spelas.

– Det stämmer. Det går inte att genomföra dem, det är för allas bästa, säger Lena Törner.

Hur går ni vidare för att hantera reaktionerna?

– Det är en väldigt stor och komplex fråga. Det är ledningsgruppen som nu tar det här vidare till nästa steg. 

DN har under måndagen talat med flera medarbetare på Dramaten som berättar att det, även internt, har uppstått reaktioner efter dokumentären samt att många nu inväntar mer information kring hur händelserna hanteras. På söndagen skickade ledningen på Dramaten ut ett meddelande till medarbetarna. I meddelandet, som DN tagit del av i dess helhet, står bland att dokumentärfilmen om Josefin Nilsson ”skapat relevanta och viktiga samtal, men också starka reaktioner i sociala medier”.

Det står också i meddelandet att Dramaten varken i sociala medier eller i andra offentliga kanaler tänker ”kommentera enskilda medarbetare”, samt att personangrepp och kränkande kommentarer ska tas bort. I meddelandet, som undertecknats av teaterchef Eirik Stubø och vice vd Maria Groop Russel, bifogas också det uttalande som Dramaten under söndagen publicerade på Facebook:

”Med anledning av gårdagens manifestation utanför Dramaten vill vi betona att Dramaten kraftfullt tar avstånd från alla former av kränkningar och våld. Dramaten arbetar förebyggande och har noll tolerans mot trakasserier. Varken i egna eller i andra kanaler kommer vi att kommentera enskilda medarbetare. Inlägg som innehåller personangrepp kommer att tas bort från denna sida.”

DN har sökt skådespelaren och Dramatens ledning.

Läs mer: Josefin Nilssons tragedi i ny dokumentär 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: