Dree Low avslutar karriären – och tar bort mer musik

17 januari 2022

Dree Lows framtid som artist har varit ämne för spekulation de senaste veckorna. Bilder försvann från Instagramflödet, musikvideor togs bort från Youtube och sedan började album försvinna från Spotify.

På söndagen gick rapparen till slut öppet ut med ett besked: ”Sho sho folket! Jag lägger ner min musikkarriär för att fokusera på det som är bättre. Kommer fortsätta mitt kreativa arbete på andra sätt. Tack!”, skrev han på sin Instagramstory.

En av Sveriges mest populära artister lägger av. Han, som var Sveriges mest strömmade artist på Spotify 2020 och den tredje mest strömmade i fjol. En rappare som prisats dubbelt på P3 Guld och dubbelnominerades i kategorin årets låt på fjolårets Grammisgala.

– Dree Low har tveklöst varit en av de största artisterna inom svensk rap på senare år, vilket betyder att han också har varit en av de största inom svensk populärmusik, säger Petter Hallén, musikjournalist och programledare för ”P3 Din gata”.

Dree Low och Einár uppträder tillsammans på P3 Guld 2020. Einár sköts till döds i Stockholm, i oktober 2021.
Dree Low och Einár uppträder tillsammans på P3 Guld 2020. Einár sköts till döds i Stockholm, i oktober 2021. Foto: Adam Ihse/TT

För publiken kommer beskedet överraskande. Hallén berättar att det sprids rykten om att beslutet har med religion att göra – något som i så fall inte skulle vara första gången i modern svensk hiphophistoria.

– Sebastian Stakset var ju öppen med sin kristendom och att den var en anledning till att han inte längre ville göra musik i Kartellen-formatet. Men han har ju inte slutat göra musik, säger Hallén.

Musikproducenten Matte Caliste har samarbetat med Dree Low flera gånger de senaste åren, bland annat på albumen ”No hasta mañana” (2018) och ”Priceless” (2021). Han var i kontakt med Dree Low på söndagen men säger att rapparen själv bör förklara varför han slutar.

– Jag tror han tänker ge en djupare förklaring längre fram. Det är bättre att han själv får sätta ord på sitt beslut, säger Matte Caliste.

Delar av Dree Lows musikkatalog fanns på måndagen fortfarande tillgänglig på Spotify men enligt Caliste raderas mer musik inom kort. Det handlar om all musik artisten släppt genom det egna bolaget Top Class.

– Det ser olika ut med rättigheterna när det handlar om samarbeten, men väldigt mycket kommer försvinna.

Dree Low vann priserna årets hiphop/r’n’b och Framtidens artist P3 Guld-galan 2020.
Dree Low vann priserna årets hiphop/r’n’b och Framtidens artist P3 Guld-galan 2020. Foto: Adam Ihse/TT

27-årige Dree Low, som egentligen heter Salah Abdulle, kommer från Husby i Stockholm. Han slog igenom på allvar som artist 2016, då med debut-ep:n ”Jet som i France”, och har sedan dess gjort ytterligare sex större album- eller ep-släpp.

Under de fem senaste åren, en period då rappen tagit över som Sveriges mest spelade genre, har Dree Low samarbetat med flera andra välkända artister, bland dem Einár, 1 Cuz, Jireel, Cherrie och Hov1. Men han har även bidragit till att lyfta fram yngre rappare.

– Mycket av framgångarna har att göra med hans sinne för melodier som sätter sig. Och hans vilja att alltid överträffa sig själv. Delvis har nog också en motvillighet till att vara känd bidragit, eftersom hans artistskap har känts genuint. Musiken kom rakt ur hjärtat, säger Matte Caliste.

Christel Valsinger, frilansjournalist som skriver för Musikindustrin, menar att Dree Low har visat att man i dag kan hitta sin publik via andra plattformar och arenor än de traditionella, som genom Youtube, Soundcloud och sociala medier.

– Att en svart kille från Husby lyckades nå ut så brett utan att jobba med den traditionella skivbolagsvärlden har haft stor betydelse för andra artister och producenter, säger hon.

Hon betonar att det är svårt att veta om Dree Low avslutat sin karriär för alltid – eller om han tagit en paus och vill komma tillbaka.

– Jag tänker så här: Hur mycket av musiken är det egentligen som kommer att kunna försvinna? frågar sig Christel Valsinger och fortsätter:

– Jag tror att låtarna kan få nytt liv under ytan. Det kan vara så att den här genren har nått toppen på svensk mark, för vad den kan bli i att vara både gangster och mainstream. Kanske finns det en poäng i att den tar ett steg tillbaka. Låtarna kommer ju att rullas ut om och om igen av fans på Youtube, ska de jaga alla som lägger ut dem så blir det heltidsjobb.

Dree Lows största hit är ”Pippi”, släppt 2019, som han inleder med orden: ”Vad är det här för livsstil? Get smoked som i Sisi. De hyllar mig i Mitt i men hatar i Expressen.” Där har han sagts syfta på en artikel i Expressen, som publicerades efter att han uppgetts vägra dela scen med polisen vid ett samtal under Järvaveckan.

Det är en av flera händelser som gjort att Dree Low anses kontroversiell. Bilden förstärktes i höstas när Salah Abdulle dömdes till ett års fängelse för delaktighet i ett rån mot en butik i Kista, Stockholm. I förundersökningen pekas han ut som kopplad till ett kriminellt nätverk.

Domen har inte vunnit laga kraft då den överklagats till hovrätten. Artistens advokat Alain Soussi upprepar på måndagen för DN att hans klient nekar till alla anklagelser. Han har även tidigare, i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm, skrivit att påståendet om att artisten är medlem i ett kriminellt nätverk är ”helt felaktigt”.

”Jag pratar inte bara om våld, vapen och knark. Jag har en massa låtar om helt andra saker”, sade Dree Low i en intervju med Sportbladet 2019.
”Jag pratar inte bara om våld, vapen och knark. Jag har en massa låtar om helt andra saker”, sade Dree Low i en intervju med Sportbladet 2019. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett reportage i Sportbladet 2019, där Dree Low medverkade tillsammans med sin barndomskompis, fotbollsspelaren Robin Quaison, svarade han på frågor om kriminaliteten, och referenserna till våld, vapen och droger i sina låttexter.

– Yani, det finns, så klart, men jag pratar inte bara om våld, vapen och knark. Jag har en massa låtar om helt andra saker – och när jag rappar så pratar jag om alla aspekter av livet här ute, sade Dree Low och fortsatte:

– De säger att jag glamoriserar gatulivet... Och okej, jag förstår att ibland så kan man tycka det – men varför berättar ni inte om hur mycket jag också problematiserar gatulivet? Vad hände med de gånger jag avrått barn från att äta tabletter och ta kokain? Det finns ingen som sjungit lika mycket negativt om gatulivet som jag har gjort. Jag berättar om livet här ute från alla sidor.

Trots domen i tingsrätten i höstas prisades Dree Low veckan därpå på Musikförläggarnas pris, där ”Pippi” utsågs till årets låt 2020. Även P3 har mött kritik för att man lyft fram och prisat brottsdömda rappare, förutom Dree Low artister som Yasin och Haval.

Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges Radio, har svårt att se att deras förutsättningar att spela Dree Low skulle förändras i och med att han försvinner från de digitala plattformarna.

– Säger någon att vi ska sluta spela viss musik gör vi för det allra mesta inte det, utan vi väljer vår musik utifrån vad vi tycker är relevant för våra lyssnare. Jag tror inte att det här kommer att påverka oss mer än att vi i P3 har fokus på ny musik, så det är klart att med tiden kommer det att bli mindre musik av Dree Low om han inte gör någon ny, säger Anna-Karin Larsson.

Foto: Karin Törnblom/TT

Även om musiken fortfarande kan spelas i radio är det många lyssnare som inte haft tillgång till Dree Lows musik på annat sätt än genom Spotify eller Youtube. Petter Hallén tycker att händelsen tydligt blottlägger hur mycket publiken har lagt makten dels i plattformarnas, dels i artisternas händer.

– Det är motsvarigheten till att en författare slutar skriva böcker och så poff finns den författarens böcker inte längre i ens bokhylla. Jag ser fram emot en kulturdebatt som handlar om i fall artister ska få bestämma över sina verk, eller om det är så att man släpper ifrån sig den totala äganderätten till musiken om man släpper ut den i offentligheten? säger Petter Hallén och fortsätter:

– Jag kan luta åt att man gör det, för att den då blivit en del av kulturen. Det är inte längre bara ens eget, på något sätt. Jämför man med andra kulturyttringar är det ju svårt att tänka sig en bildkonstnär gå till samtliga museer och gallerier som har tavlor och ta hem dem.

Dree Lows producent Matte Caliste tror också att musiken kommer att leva vidare i vissa kretsar, men att populariteten givetvis kan mattas av.

– Det går ganska fort att bli glömd i dagens digitala samhälle. Men de som lyssnat på svensk rap de senaste åren kommer självklart alltid minnas Dree Low.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: