Edsviks konsthall begärs i konkurs – stänger hela verksamheten

19 augusti 2019

Konsthallen har under lång tid kämpat med ekonomin. Tidigare i år tvingades man stänga verksamheten i den västra flygeln. Sommarmånaderna har förvärrat läget, berättar Ricardo Donoso. På tisdagen försätts verksamheten i konkurs och om några veckor stängs lokalerna. 

– Vi har haft det tufft alla somrar eftersom det kommer mindre folk. Vi har inte haft tillräckliga inkomster. Vi är tvungna att säga upp personalen och stänga den här vackra platsen, säger Ricardo Donoso och fortsätter:

– Det är fruktansvärt. Just nu är det lite kaosartat i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna kommun. Vi kunde kanske fått hjälp av dem men de har tyvärr inte heller några pengar. På grund av de taskiga omständigheterna är vi tvungna att lägga ned.

Konsthallen har, förutom utställningarna, även haft en kursverksamhet med 120 elever, som nu inte kommer att fortsätta. Ricardo Donoso frågar sig vad som kommer att hända med området kring konsthallen, men även med lokalerna.

– Det är väldigt sorgligt. Jag tror att det här ett fenomen som många märker av. Vi har pratat med folk från både Liljevalchs och Bonniers konsthall, som också haft det tufft under sommaren. De kan få statligt stöd, men det kan inte vi, säger Ricardo Donoso.

Konsthallschefen berättar att man kommer att kunna visa två utställningar med Nils Gunnar Zander och Frank Björklund (som öppnar den 24 augusti). Men resterande del av av höstens planerade utställningar har ställts in. 

Edsviks konsthall har bedrivit verksamhet intill Edsviken i Sollentuna de senaste 14 åren. I ett pressmeddelande tackar Ricardo Donoso för det stöd man har fått, bland annat från Sollentuna kommun, konstnärer och Edsviks Konstvänner. Han skriver: ”Vi kommer att lämna den här vackra platsen med stor sorg.”

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna, känner inte till att konsthallen ska begäras i konkurs när DN når honom. Han berättar dock att man länge haft kännedom om de ekonomiska problemen.

– Det är verkligen trist. Vi har jobbat ihop i 14 år och det har varit en viktig del för att stärka Sollentuna som en kulturkommun. Vi har haft en av Sveriges största konsthallar, men uppenbarligen har det inte gått att driva den med vinst. Det är faktum vi måste förhålla oss till, säger Magnus Ramstrand.

Han menar att det inte varit aktuellt för kommunen att öka stödet till konsthallen. Årligen lägger kommunen åtta och nio miljoner kronor för att stötta verksamheten i området kring Edsviken, som även inkluderar bland annat Edsbergs slott.

– Konsthallen har vi stöttat under året, men vi tycker att vi nått en smärtgräns eftersom antalet besökare varit väldigt få. Det går inte att motivera den satsningen när vi måste prioritera kulturens medel. Vi har många satsningar på barn och ungdomar som måste göras, säger Magnus Ramstrand.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: