Einár, Ed Sheeran och epadunk – det lyssnade svenskarna på 2022

01 december 2022

”Alla här har sett mig, jag kan inte gå nu / Börjar tappa orden, är för full och skriker fuck you.”

Textraden kommer från låten ”Kan inte gå” av bandet Bolaget – årets mest spelade låt på Spotify i Sverige.

Musikgruppen från Falun, som bildades 2019, är verksamma inom genren ”epadunk”, som det senaste året fått fäste på den svenska strömningstjänsten.

Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, beskriver det som att genren ”fullkomligt exploderat”.

– Bolaget symboliserar den explosionen, säger han till TT.

Spotifys statistik visar också att lyssnandet på svensk musik har ökat med sju procent i år jämfört med förra året. Åtta av landets tio mest strömmade artister sjunger på just svenska, varav sex stycken gör hiphop.

– Det är en av de stora trenderna att svensk hiphop behåller greppet, framför allt om de unga lyssnarna. Generellt sett så går det väldigt bra för svensk musik trots att vi precis har kommit ur den här svåra pandemitiden, säger Johan Seidefors.

Den allra mest strömmade artisten i Sverige är rapparen Einár, som blev skjuten till döds i oktober 2021. Hiphopgruppen Hov1 kniper silverplatsen medan britten Ed Sheeran tar brons.

Taylor Swift är världens näst mest spelade artist på Spotify.
Foto: Guerin Charles/Shutterstock

Spotify har också presenterat årets mest populära poddar. I Sverige toppas listan av ”P3 Dokumentär”, följd av Sommar & Vinter i P1, ”Spotify dok” och omdiskuterade ”The Joe Rogan experience” på fjärde plats.

Det mest spelade poddavsnittet är ”Idol”-programledaren Pär Lernströms sommarprat i Sommar i P1.

Globalt toppas listan över de mest spelade låtarna av britten Harry Styles ”As it was”, följd av ”Heat waves” av Glass Animals, en låt som släpptes redan 2020 men som under året fått ett uppsving tack vare Tiktok. På tionde plats finns Kate Bush 37 år gamla hitlåt ”Running up that hill”, som även den hittat nya lyssnare genom Tiktok och tv-serien ”Stranger things”.

Den puertoricanske rapparen och sångaren Bad Bunny har hela tre låtar i topplistan, och är också den globalt sett mest spelade artisten på strömningstjänsten – för tredje året i rad. På andra plats kommer Taylor Swift, som i oktober kraschade hela Spotify med sitt tionde album ”Midnights”.

Läs mer: Därför sneglar förlagen på Kate Bushs ”Stranger things”-effekt

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: