Einár: Man blir inte kriminell av att lyssna på musik

13 november 2019

I princip all musik Einár släppt har blivit en hit. Den 17-årige rapparen slog igenom i början av 2019 med singeln ”Katten i trakten” som nådde första plats på både Sverigetopplistan och Spotifys svenska topplista. Debutalbumet ”Första klass” kom några månader senare och toppade den svenska albumlistan. Likaså uppföljaren ”Nummer 1” som släpptes i höstas.

Foto: Anette Nantell

Hans musik binder sömlöst samman två till synes oförenliga uttryck. Å ena sidan bygger låtarna på råa och okonstlade textrader om det hårda livet på gatan. Å andra sidan är allt insvept i poppiga och sångvänliga melodier. 

Einárs omåttliga popularitet blev än tydligare när Spotify sammanställde sommarens mest spelade låtar i Sverige. Endast Ed Sheerans och Justin Biebers ”I don’t care” och Camila Cabello och Shawn Mendes latinohit ”Señorita” placerade sig över titelspåret till ”Första klass”.

– Jag släppte ”Katten i trakten” på Youtube fem dagar innan jag lade ut den på Spotify. Den fick runt 400.000 lyssningar på bara några dagar, så jag fattade att folk gillade den. Men när den blev etta på Spotify fick jag flipp. Jag förstod inte riktigt vad som hände. Jag bara fortsatte för att skapa fler ettor. Och så har det fortsatt, säger Einár.

Han befinner sig i Filmhuset i Stockholm. Tillsammans med vännen och samarbetspartnern Macky spelar han in musikvideon till ”Tesla”, en av singlarna på Mackys kommande debutalbum.

Bild 1 av 2

Foto: Anette Nantell

Bild 2 av 2

Foto: Anette Nantell

Inspelningen sysselsätter ett dussintal personer. Bakom den något upphöjda scenen, varifrån rapparna läppsynkar in i kameran, pumpar en eldkastare emellanåt fram kraftiga lågor som plötsligt ljussätter hela lokalen. 

Men just nu sitter Einár och Macky i en korridor och äter thainudlar ur plastlådor. 

– Det är ganska kul att spela in videor. Man får också en anledning att köpa lite nya kläder, eftersom man inte kan se ut som i förra videon, säger Einár och skrattar.

Tonen ändras dock snabbt till seriös när han börjar prata om sin höga produktionstakt, som under 2019 inneburit två album och ett antal gästverser på andra artisters låtar. 

– Jag skriver hela tiden. Hemma, i studion, på stan, överallt. Var jag än går så skriver jag ner några rader eller hittar på melodier. Och mina låtar blir alltid som bäst när jag skriver dem snabbt. ”Katten i trakten” och flera av mina andra bästa låtar har jag skrivit på tjugo minuter. 

Foto: Anette Nantell

Ett annat återkommande mönster är att Einár oftast skriver sin musik under tidiga morgnar eller sena nätter. 

– Jag har gjort så många låtar vid fem eller sex på morgonen, efter att ha suttit och kollat på Youtube hela natten. Jag har frågat mig själv varför det blir så men jag har inget svar. Helt plötsligt kommer det någon bra låt och jag blir inspirerad till att skriva någonting fett. 

Hans kommande ep ”Drip 2 hard” skrevs under liknande omständigheter. 

– Alla sex låtarna är gjorda under sammanlagt tre timmar. En natt skickade jag tre nya spår till min producent. Jag bara skickade nya låtar hela tiden: ”Yo, lyssna på den här.” Han blev helt chockad. 

Varför måste det gå så fort?

– Jag har så mycket i huvudet och känner att jag bara vill bli klar så snabbt som möjligt för att jag har kommit på en annan, bättre idé. Jag får nya idéer hela tiden men då känner jag: ”Vänta, vänta”, jag måste skriva klart den här innan jag går vidare.

Trots att ep:n är färdigproducerad har Einár ännu inte bestämt när den ska släppas.  

– Jag är fett nöjd men jag vill inte droppa den riktigt än. Jag har redan släppt så mycket i år och det viktigaste är att den får den uppmärksamhet den förtjänar. Jag vill att folk ska sukta efter den. Att de ska sitta vid telefonerna vid 00.00 och vänta på att den släpps. Så jag måste catcha till mig den där suktheten innan jag släpper den.

Foto: Anette Nantell

Einár växte upp i Enskededalen, söder om Stockholm och började rappa redan som barn. Genom lokal ryktesspridning växte hans fanskara långsamt men organiskt. Trots det hade han vid tillfället för genombrottslåten ”Katten i trakten” endast släppt en låt tidigare – på Youtube. 

Parallellt med Einárs stigande popularitet har en annan aspekt kring rapparen fått allt större uppmärksamhet. Hans musik innehåller otaliga referenser till vapen, våld och narkotika, och definieras ofta som ”gangsterrap”. Det har sagts att Einár glorifierar en kriminell livsstil

Den sortens resonemang omgärdade även Kartellens musik redan under första halvan av decenniet. Rapgruppen, vars medlemmar var dömda för flera grova brott, försvarade sig med att de bara skildrade verkligheten. Einár hävdar samma sak. 

– Den världen jag rappar om finns där ute. Femtonåringar går med vapen och folk blir mördade. Så ser det ut i Sverige i dag. Och våld och kriminalitet visas ändå överallt. Filmer kan vara hur blodiga och grova som helst. Fyraåringar spelar ”GTA” och andra spel där de rånar och kör över folk. Om allt det där får finnas tycker jag att man också får berätta historier som finns i verkligheten. 

Foto: Anette Nantell

Skillnaden är att rap betraktas som mer självbiografiskt än andra kulturformer. På kort tid har dessutom en svensk gangsterrappare mördats och en annan sitter häktad för mord. Vad svarar du dem som menar att din musik kan inspirera till kriminalitet?

– Jag tror inte att man blir kriminell av att lyssna på musik. Och alla ungar som gillar mig har hört mig i mina intervjuer. Jag har gett den klara bilden. Jag gör inga dumheter längre. I ”Nu vi skiner” sjunger jag till och med att jag inte står i centrum och dealar, att pengarna som kommer nu är vita. 

”Dumheterna” som Einár refererar till upphörde, enligt honom, under hans tid på ett hvb-hem i Dalarna, där vård och behandling bedrivs. Efter tio månader flyttade han i oktober hem igen till Enskededalen. Orsaken till att han hamnade på hvb-hemmet vill han inte gå in på. 

– Jag har gått vidare med mitt liv. Jag försöker se det positivt, mitt första album spelades in där. Tänk hur det blev. Musiken har fått mig att tänka till. Jag har så mycket att riskera i dag. Jag har en framtid. Ska jag göra massa negativa grejer och kasta bort allt? Nej, jag kan inte sabba mitt liv över någon skitgrej. 

Läs mer: 

Einár tilldelas Musikförläggarnas pris i kategorin årets genombrott 

Svensk hiphopelit kräver att dödsskjutningarna upphör 

Einár spelar på P3 Guld

Läs också fler artiklar av Mohamed Yussuf

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: