Einár och Robyn får musikpris

08 november 2019

Branschorganisationen Musikförläggarna delar årligen ut ett pris till Sveriges mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare.

Priset i kategorin årets internationella framgång tilldelas popartisten Robyn. ”Hennes internationella turné med det nya kritikerrosade albumet 'Honey' kan närmast liknas vid ett segertåg, och den utsålda konserten i Madison Square Garden skriver in sig i svensk pophistoria”, lyder motiveringen.

Även rapparen Einár får pris av Musikförläggarna. Han slog igenom i våras med singeln ”Katten i trakten” och har under året släppt sina två första album – ”Första klass” och ”Nummer 1”. 17-åringen tilldelas priset för årets genombrott och benämns som ”den främsta företrädaren för en ny generation svenska rappare”. 

– Det känns mäktigt, säger Einár. Det är ett bevis på att jag gör något bra. Det får en att vilja fortsätta och pusha ut ännu mer grejer.

Varför tror du att just du får pris som årets genombrott?

– Jag tror inte att det finns någon som maxat ut lika mycket som jag. Två fulla skivor och fler singlar av någon som debuterat i år. 

Vad händer framöver?

– Jag kommer släppa ep:n ”Drip 2 hard” snart. Men jag känner ingen stress med att få ut den. Det viktiga är att den får den uppmärksamhet den förtjänar. Jag ska också uppträda på P3 Guld tillsammans med Dree Low i början av nästa år. 

Därutöver tilldelas Jenny Wilson pris som årets textförfattare för sitt album ”Trauma”. ”Årets kompositör” blir Ilya Salmanzadeh, och priset för årets låt går till de svenska låtskrivarna Johan ”Shellback” Schuster och Max Martin, tillsammans med en handfull andra musiker. De vinner priset för Ed Sheerans och Justin Biebers hitlåt ”I don't care”.

Sedan tidigare har det varit känt att Musikförläggarnas hederspris 2019 tilldelas textförfattaren Ingela ”Pling” Forsman för hennes mångåriga och betydande insats för svensk populärmusik. Årets stipendiat går till rapparen Imenella. Stipendiet uppgår till 25.000 kronor. 

Musikförläggarnas pris instiftades 2003. Organisationen driver branschfrågor gentemot beslutsfattare, myndigheter, övrig musikbransch, media och allmänhet. En av dess huvuduppgifter är att ”skapa förståelse för musikens värde och för upphovsrättens funktion”. 

Läs mer: 

Ingela ”Pling” Forsman får hederspris för popinsatser

Imenella får Musikförläggarnas stipendium

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: