EKG: Ibland finns det många experter

12 juli 2019

Det är inte alla som får ha en helt egen spalt i tidningen. Det är jätteroligt, men också ansvarsfullt. Nu är det så att jag inte enbart har den här spalten varannan lördag. En annan har en spalt på en annan plats i tidningen också.

Den heter Fråga Eva-Karin och här förväntas läsarna få svar på frågor om allt mellan himmel och jord. Förutsatt att det handlar om Stockholm. Resten hamnar i papperskorgen.

Vissa frågor engagerar verkligen läsarna. Vissa svar också, det är ett som är säkert. Om det någon gång blir fel (det händer och ska villigt erkännas) syns det i mejlboxen.

Man får inte skriva fel i tidningen. Några saker är mer känsliga att skriva fel om än andra. Min erfarenhet är att det är snudd på en dödssynd att skriva fel om kungligheter.

Nåde den som blandar ihop Lovisa Ulrika (som var gift med Adolf Fredrik) med Hedvig Eleonora (Karl X Gustavs gemål) eller Ulrika Eleonora. Den äldre var gift med Karl XI, den yngre var hans dotter.

Minst lika illa är det att blanda ihop begreppen när man skriver om båtar. För att inte tala om tåg eller spårvagnar. Där verkar det finnas 13 experter på varje dussin.

Hur som helst svarade jag i måndags på en fråga om den del av länets kollektivtrafik som min mamma brukade kalla ”Djursholmståget”.

Det fick delar av läsekretsen att höra av sig och jag har i veckan överösts med nostalgi i ämnet.

Per ville gärna veta mer om lilla ”lådan” som gick mellan Stocksunds station och Långängstorp.

En annan av dem som hörde av sig heter Johan. Jag nämner inte hans efternamn för att han inte ska råka illa ut. Johan berättade att hans bästa minne av Djursholmståget var att han, när han gick på KTH på 60-talet, gick ombord på tåget vid Humlegårdsgatan/Engelbrektsplan och hoppade av i farten när han kom till plugget i svängen över Valhallavägen.

Det gällde att hoppa av medan spårvagnen fortfarande var i rörelse. Annars hade han varit tvungen att betala för färden.

Så fick man naturligtvis inte göra, men det är säkert preskriberat vid det här laget.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: