EKG: Med ett zestjärn är ingenting omöjligt

24 augusti 2019

Zestjärn, sa jag. Därmed var slaget vunnet.

Roffe, som hoppade in som Namn och Nytt-redaktör tidigare i månaden, och jag hade just haft en diskussion om vilka bokstäver som är snyggast att använda som anfang i kåseriet. Bokstaven I är inte bra. Det blir inte snyggt med ett lodrätt streck som inledning. S är snyggare, M är betydligt maffigare, T är tjusigare och A är aldrig fel.

Men det finns ju bokstäver som inte går att börja med, slog Roffe fast.

Jaså, sa jag och sa Z, en bokstav jag använde ofta i min ungdom när jag skrev mitt efternamn. Det var innan jag gifte mig med husbonden och sedan dess har jag varit på G varje dag.

Z, sa Roffe och såg riktigt skeptisk ut.

Zestjärn, sa jag och han såg ut som en fågelholk. Zestjärnet hade jag hållit i handen dagen före diskussionen, men inte för att riva citrusskal utan för att diska efter den storstädning vi just hade haft.

I flera år har mina närmaste vänner uppmuntrat mig att anlita städhjälp, men de har talat för mina i det fallet döva öron. Nu har jag blivit mer lyhörd och för ett par år sedan anlitade jag en firma som putsade våra rutor med rutavdrag. Jag måste erkänna att det var rätt skönt eftersom jag – hur jag än försöker – inte klarar av att få de spröjsade fönstren skinande rena. Däremot har jag svårt att se på när andra arbetar – med sådant jag borde klara av själv.

Nåväl, jag fick nyligen ett mejl från fönsterputsfirman (som även utför olika typer av städning) med ett erbjudande om att få storstädat med 10 procents rabatt. Erbjudandet gällde för alla i åldern 15-64 år och eftersom jag mycket snart uppnår pannsjoåldern gällde det att passa på.

I priset ingick att de även skulle torka rent inuti köksskåp och lådor, förutsatt att de var tomma.

Jag drog mitt strå till stacken genom att inte enbart tömma utan även diska allt innan jag la/ställde det tillbaka i skåp och lådor och det var här zestjärnet kom in i bilden. Det rengjordes noggrant liksom fiskgrytan, drinkpinnarna, citruspressen, ostbrickan, våffeljärnet, glasskopan och allt det andra, inklusive glöggmuggarna. Det sistnämnda känns tryggt. I dag är det trots allt bara fyra månader kvar till julafton ...

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: