Felicia Takman: Jag tänkte att det här är så bra att folk måste tycka om det

28 september 2020

I ”Dunka dumma hjärta dunka” sjunger hon om att riva upp sår och färga sitt hår, trots att man vet hur det kan gå. Om att göra allt i sin makt för att känna något.

Låten är Felicia Takmans tredje singel och blev till en ”vårfredag med bubbel”. Hon hade då haft en händelserik början på året, men kände sig ändå tom. Varken glad eller ledsen. Tillsammans med tre låtskrivare började hon försöka tonsätta den upplevda likgiltigheten.

– På morgonen frågade Mattias (Jonsson, en av hennes låtskrivare reds anm.) från ingenstans: vad skulle hända om vi skrev en låt som heter ”Dunka dumma hjärta dunka”? Det kändes rätt direkt. Titeln kom först, sedan följde låten, säger hon om processen.

Den tre minuter långa popsången handlar om att försöka bli sedd i en relation. Att försöka rädda något som börjar bli dåligt.

När Felicia Takman skriver musik gör hon det i regel utifrån egna erfarenheter.

– Ofta är det ett tema som kommer ur ingenting. Men sedan vill jag gärna applicera det på mig själv. Jag har liksom svårt att hitta på en text ur tomma intet. Det är ju därför det är så kul att skriva med andra. Att kunna bolla ihop olika ... bagage och tankar, säger hon om skrivandet.

Bild 1 av 3 Felicia Takman

Foto: Barzan Dello

Bild 2 av 3 Felicia Takman

Foto: Barzan Dello

Bild 3 av 3 Felicia Takman

Foto: Barzan Dello

Hennes eget bagage innehåller en hel del musik. Felicia Takman sjöng tidigt i körer och beskriver hur hennes självförtroende var som störst i åttaårsåldern ”när jag ville ta över världen som superstjärna”.

Men det där strålande självförtroendet kom att dala när sångerskan började musikskola som tonåring.

– Jag började jämföra mig med andra då. Det blev en konkurrens på något sätt och jag kände mig bara som en i mängden. Jag skrev och spelade gitarr i smyg i stället, på mitt rum. Musiken kändes så personlig och pinsam, beskriver hon.

Hon ser sista åren i gymnasiet som en mörk och vilsen tid. Flera år efter studenten skulle det visa sig att Felicia Takman hade adhd, vilket gav svar på många av hennes frågor. Hon var skoltrött och sällan på plats. Om hon trots allt var där, drog sig ögonen till Twitter hellre än skoltavlan.

Under en klassresa lade ett gäng killar ur Takmans klass ut en semesterbild. För att ironisera över de poserande skolkompisarna redigerade hon fotot till en Dressmann-annons. Bilden blev viral på Twitter. Så pass att hon fick jobb på en reklambyrå efter studenten.

– Jag hade så bråttom med att bli vuxen och till en början tyckte jag om det regelbundna, att ha kollegor och kontor. Men jag insåg rätt fort att det inte passade mig. Jag gjorde musik på kvällarna och var så himla trött hela tiden, säger Takman.

Felicia Takman
Felicia Takman Foto: Barzan Dello

Under de två åren i reklambranschen fick hon mer och mer ångest. Hon var i fel bransch. Det behövdes en förändring.

– Jag är väldigt tacksam för tiden på byrån. Men om jag inte hade satsat på musiken hade jag ångrat mig i all evighet, det visste jag.

– Så jag började producera hemma och jag träffade en person som gick på en låtskrivarutbildning i Örnsköldsvik. Han hjälpte och peppade mig att söka, sen var jag fast i musiken på riktigt, förklarar Felicia Takman.

Hon flyttade upp till skolan i Västernorrland där hon skrev musik under ett år. Till en början mestadels vispop, men hon rörde sig snart mot ett mer sprakande sound.

– Jag tyckte länge att det var töntigt med pop. När jag sedan upptäckte Robyn insåg jag att det inte behöver vara det, töntigt alltså. Men jag gör det på svenska, allt annat känns fel, påpekar hon.

Hennes klara röst, den tydliga elgitarren och de blottande texterna på svenska väcker oundvikligen undran om Veronica Maggio möjligtvis är en förebild.

Det är en fråga som ställts till Felicia Takman många gånger – och som hon verkligen börjar tröttna på.

– Innan folk ens har lyssnat på mig så blir jag förknippad med Veronica Maggio. Det kan jag tycka är jobbigt. Det jag gör är egentligen inte mer likt henne än att jag är blond och sjunger på svenska. Det är nästan en grej, att jag gör allt för att inte kopplas ihop med henne. Alltså, jag har lyssnat jättemycket på Maggio, men jag försöker att inspireras av det som inte ligger lika nära mig.

Felicia Takman
Felicia Takman Foto: Barzan Dello

Ja, det där med Veronica Maggio är kanske en trött spaning. Så vad inspirerar dig?

– Det har varit väldigt mycket band faktiskt, som Coldplay. Jag har alltid velat spela i popband, men har alltid varit så dålig på instrument. Sedan inspireras jag av Håkan Hellström och Markus Krunegård väldigt mycket.

Efter skoltiden i Örnsköldsvik var hon fast besluten att återvända till den åttaåriga Felicia Takmans dröm, eller i alla fall något i dess riktning. Hon skickade tre låtar och en portfolio med bilder till skivbolaget Universal och fick snart kontrakt.

– Jag hade skapat musik med ett gäng hemma i Stockholm då och ville släppa det på något sätt. Hur skulle jag gå till väga? Jag tänkte att det här så bra att folk måste tycka om det.

Inom en snar framtid kommer nu den nya popartistens första ep. Varje låt har ett eget sound, men det finns en röd tråd som hon inte vill avslöja ännu. Hon skriver mycket av sin musik ihop med sina vänner. Texterna är ofta humoristiska, som låtraden ”släpper allt på helgen, två av sju är väl ett kap?” från sångerskans första singel ”Ditt problem”.

– Det blir en hel del internskämt och mycket skratt när vi skriver. Vi tycker om att leka med språket, sedan är jag nog sådan som person, tillägger hon.

– Jag skämtar mycket och är väldigt sällan särskilt allvarlig.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: