Fem P3-program som blir kvar efter förändringen

10 oktober 2019

Radiokanalen P3 kommer att ändra om rejält i den dagliga tablån. I ett blogginlägg förklarar Sveriges radios biträdande programdirektör Cajsa Lindberg att man vill ha ett allt mer flytande format. Majoriteten av programmen kommer att försvinna från dagliga tablån och ersättas av fyra större pass på vardagarna.

”Morgonpasset” blir kvar, men i övrigt är det oklart vilka program P3 kommer att behålla. En del av P3:s innehåll görs av externa produktionsbolag.

– Det är på sätt och vis väntat att P3 naturligtvis har sett tecknen i skyn, det här har de diskuterat länge. Redan för något år sedan var det tydligt att man var på väg mot att berättande och granskande journalistik ska göras i poddform som man lyssnar på när man vill och tablån ska ha flödesradio, säger Lars Truedsson, vd på produktionsbolaget Tredje statsmakten AB.

Bolaget gör bland annat humorprogrammet ”Tankesmedjan”, ”P3 Dystopia” och ”P3 Musikdokumentär” – program som redan nu görs som poddar. 

– P3 vill göra de här programmen nästa år också. I några fall har vi kontrakt redan och i några fall är vi i slutförhandlingar, säger han.

Produktionsbolaget Filt gör bland annat ”Verkligheten i P3”.

”Den information vi fått är att beställningen från P3 av ”Verkligheten i P3”, fortsätter över 2020. Huruvida det enbart blir i podcastformat eller om sändningen i FM kommer försvinna, vet vi ej i nuläget”, skriver Roger Dackegård, Filts delägare, i ett mejl till DN.

Han menar att poddar är det givna alternativet inför framtiden. 

”Vi hoppas att SR samtidigt som de gör denna förändring, ökar satsningen på inköp av podcasts för att stärka public service relevans i ett allt mer dynamiskt medielandskap. Det är väldigt viktigt att det fortfarande finns en plats för smala program/podcasts, som görs för att de fyller en viktig funktion och inte görs för att få en stor publik”, skriver Roger Dackegård.

DN har även varit i kontakt med fler produktionsbolag som hänvisar till Sveriges radio.

Läs mer: Nästan alla program i P3 läggs ned 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: