Fire! kastar sig ut i frustande improvisationer

08 mars 2021

De flesta skulle nog kalla Fire! för en jazztrio. Jag har dock alltid tyckt att de mest liknar ett rockband, fast med saxofon i stället för elgitarr i centrum.

Den som någon gång har sett bandet live vet att de är lika högljutt intensiva som, säg, Viagra Boys. Johan Berthling på elbas och Andreas Werliin på trummor skapar ett mullrande groove samtidigt som Mats Gustafsson kastar sig ut i frustande improvisationer med sin sax.

Men på samma gång som de har skapat en konsekvent stil byggt på ett muskulöst riffande, så verkar de ibland vilja leta sig ut därifrån, söka lufthål. Det märks i deras expanderade storbandsversion Fire! Orchestra och inte minst på deras nya album ”Defeat”.

Med hjälp av trumpetaren Goran Kajfes och trombonisten Mats Äleklint bryter Fire! här upp den musik de så bestämt hamrat fast tidigare. Mats Gustafsson växlar saxofon mot tvärflöjt (kompletterat med barytonsax och liveelektronik), vilket ger musiken en ny, skirare klang. Den är bitvis lyrisk, rent av romantisk.

Här blommar nya sidor ut hos trion, understödda av läckra blåsarrangemang av Äleklint. Sammantaget är ”Defeat” ett rikt, mångfacetterat album. Utan att de tappat ett uns av sin framåtrörelse eller, tja, eld, kastar de sig ut i frustande improvisationer med sin sax. Snacka om powertrio!

Bästa spår: ”Each millimeter of the toad, part 2”

Läs mer om musik och fler texter av Magnus Säll

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: