Fransk film om katolsk pedofilskandal hotar att stoppas

11 februari 2019

Halvvägs in i Guldbjörnsjakten framstår Ozons nya film som ett av de starkaste tävlingsbidragen. ”Grâce à dieu” är ett gripande, mångfacetterat och durkdrivet dokudrama som kretsar kring en handfull män som i sin ungdom utsattes för sexuella övergrepp av en präst inom katolska kyrkan. 

Prästen Bernard Peyrat som pekas ut i filmen anklagas för att ha begått sexuella övergrepp mot mer än 80 pojkar. Nu har Bernard Peyrat gått till fransk domstol för att få filmen stoppad tills rättegången mot honom är avklarad senare i år. Den franska regissören François Ozon verkar ta hotet med ro. 

– Min film handlar om den mänskliga aspekten och fokuserar inte på den rättsliga processen. Dessutom har allt stoff som filmen skildrar redan rapporterats i den franska pressen. Och jag tror att det skulle bli ett ramaskri i Frankrike om de skulle lyckas stoppa filmen, säger François Ozon som tävlar om Guldbjörnen för femte gången. 

– När man bryter omerta så blir det alltid motstånd. Jag tror inte att detta sker av någon tillfällighet, eftersom det är en film handlar om tystnadskultur och försöker bryta den.

Franska regissören Francois Ozon på Berlins filmfestival. Foto: Snapshot/Florian Boillot/Future Image/WENN.com

Medan filmen har världspremiär i Berlin pågår också en rättegång mot kardinalen och ärkebiskopen Philippe Barbarin och fem andra höga ledare inom katolska kyrkan i Lyon. De anklagas för att ha sopat skandalen under mattan. Enligt uppgifter hade Kardinalen konfronterat Bernard Peyrat om ”ryktena” redan 2010 men underlåtit att kontakta polisen. I filmens eftertexter finns till och med en skylt som meddelar att domen mot Barbarin ärkebiskopen av Lyon kommer den 7 mars. 

Hela skandalen rullades upp när den tidigare pojkscouten François Devaux öppet anklagade prästen för att ha förgripit sig på honom 25 år tidigare. Hans vittnesmål ledde till att över 80 andra män lyfte på tystnadstäcket och samlades i föreningen La parole libérée som startades av Deveaux. 

Ozons intresse för att göra filmen väcktes när han av en slump råkade surfa in på deras hemsida som samlar vittnesmål och berättelser. 

– Jag blev djupt tagen av alla dessa sanna berättelser, däribland Deveaux som kämpade i åratal för att få status som offer erkänd i Lyon, säger Ozon som i åratal jobbade på projektet i hemlighet.   

Den franske regissören såg framför sig ett dokudrama i samma anda som Oscarsvinnaren ”Spotlight” som skildrade hur Boston Globes grävargrupp lyckades avslöja en pedofilskandal inom katolska kyrkan. Under förarbetet till ”Grâce à dieu” jobbade den franska regissören nära medlemmar av gruppen La parole libérée”. Förutom vittnesmål bygger filmen på etablerade fakta från rättegångsdokument, pressklipp, dokumentärer och en bok som handlar om hela skandalen. 

Ozon menar att han har försökt att vara så objektiv som möjligt och tycker inte att ”Grâce à dieu” ska ses som någon attack på katolska kyrkan i sig. 

– Detta är ingen actionfilm med hjältar och skurkar, det är så mycket mer komplext än så – både för offren och deras familjer och själva den katolska institutionen. Och jag har försökt att skildra detta så gott jag kan. Inte minst den bumerangeffekt som drabbar offrens närmaste, säger Ozon. 

Ozon berättade att han har fått positiva reaktioner från flera franska biskopar och att en av Lyons äldsta präster nyligen tackade Deveaux för att ha ”skakat om kyrkan”. 

– Jag tror det finns en vilja till förändring. Många vanliga katoliker är dödströtta på att deras religion associeras med pedofili och vill att de högsta ledarna ska ta itu med problemet en gång för alla, menar Ozon och tillägger:

– Jag vet inte om filmen kan förändra världen, men den kan starta en debatt. 

”Grâce à dieu” visar också upp en ny sida av Ozon som tidigare främst har profilerat sig som en finkänslig kvinnoskildrare. Hans tidigare filmer har oftast kretsat kvinnliga rollfigurer, som till exempel Charlotte Ramplings änka som lever i förnekelse i ”Under sanden”, Catherine Deneuves försummade troféfru i ”Potiche” eller den kitschiga pusseldeckarmusikalen ”8 kvinnor” som var en stjärnparad med Frankrikes största aktriser.
– Nu ville jag göra en film med män i centrum, en film som uttrycker deras känslor. Inom filmen brukar emotionerna finnas i kvinnans sfär, medan männen brukar associeras med handling. Jag ville vända på steken.  

Läs mer: Krigsdramat ”Frantz” är François Ozons bästa film på länge 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: