Håkan Hellströms nya singel en tröst i mörkret

27 mars 2020

På senare år har Håkan Hellström allt mer skrivit låtar som, likt Ulf Lundells flirtande med ”pojkarna längst fram”, ganska oblygt och direkt riktar sig till Hellströms rätt enorma inre krets av publik. För att tala politik – han vänder sig till sina kärnväljare. 

I texterna tecknar han än tydligare och med än större eftertryck än tidigare ett ”vi”. Din tid kommer, även om du är arbetslös, hjärtekrossad eller bara allmänt vilsen. Och till dess finns Håkan där för dig. 

I musiken har han allt mer siktat mot ett anslag som är så storslaget att det ska kunna samla alla i en enda stor rusig arenarockkram. 

Med allt detta som utgångspunkt låter den nya singeln ”Tillsammans i mörker” väldigt mycket som en avslutande, i sammanhanget något mer nedtonad del i en sentida episk Hellström-trilogi där ”Det kommer aldrig va över för mig” och ”Din tid kommer” var de första. Över gråtonad rock som andas Springsteen, U2 och R.E.M. sjunger Hellström ”när demonerna sparkade in dörren – vad fick dig att tro att du var ensam?” och ”om du skadar dig själv, så skadar du mig med” till textens mörkt självdestruktiva Jonna. Där Jonna i det här sammanhanget självklart kan, närmast ska, tolkas som oss alla. Vi: ”vi befinner oss i mörkret”. Håkan Hellström: ”Jag har också varit där”. 

Möjligen har han spelat in större låtar, men få som har känts lika trösterika i just den stunden som den släpps. 

Läs fler skivrecensioner och fler texter av Mattias Dahlström

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: