Hans Strandberg: Leif Östlings program minns man för vad han inte sade

14 juli 2019

Allt annat hade ju varit konstigt, så Leif Östling inleder sin Sommardebut med ”Vad fan får jag för pengarna?” En numera bevingad mening som nästan satte folkhemmet i brand och gav honom själv sparken som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Han vidhåller att han skatteplanerat helt lagligt och hävdar att han fått starkt stöd av ”folk i tunnelbanan”. Han ångrar inget – och spelar ”Raised on Robbery” med Joni Mitchell.

Sedan tar han stöd av Traveling Wilburys; även den som blivit lite gråhårig har något att säga. Och för honom är det:

Den offentliga sektorn, vården och skolan, har dålig kvalitet och är ineffektiv. Och här finns en röd tråd ändå från från barndomens Luleå: man ska hushålla med varje krona, och vara extra varsam med andras pengar, vare sig de är aktieägarnas eller skattebetalarnas.

Leif Östling. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Men när hans sanningar blir privatisering, avskaffade landsting och ”vi är inte världsbäst på välfärd, det vet jag efter många år utomlands”, känns det lite platt och man undrar varför han inte pratar mer om det han kan allra bäst.

För Leif Östling är en erfaren och framgångsrik företagsledare. Under 24 år som vd gjorde han Scania lönsammare, effektivare, halverade frånvaron, införde vinstdelning - blev en kung i Södertälje.

Han pratar tydligt om inkluderande ledarskap och mångfald, men man vill veta vad han ser för brister i svenskt näringsliv, hur företagen kan tackla klimatfrågan, hur man förhindrar att en person dör på jobbet varje vecka och hur man lockar fler ungdomar till svensk industri.

Leif Östling berättar inget om sina drivkrafter, blir bara formellt personlig. Det blev ett Sommarprogram man minns för det som inte sades, det gnistrar aldrig till, här saknas humor. Jag drar dock på munnen åt att hans då sjuåriga dotter ville, som Lilla My, bita dåvarande Volvo-chefen Leif Johansson i benet för det som pappan ännu 20 år senare kallar ett ”kränkande” försök att ta över Scania.

Läs kommentarer till fler av årets Sommarprogram, till exempel om hur Carina Bergfeldts program var.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: