Hela världen dansade till Jerusalema innan sydafrikanerna hakade på trenden

23 september 2020

En gospel med refrängen ”Jerusalem är mitt hem”, till housebeats. Kan det verkligen bli något? Det kunde det. 400 miljoner tweets med hashtaggen #JerusalemaDanceChallenge och 150 miljoner visningar på YouTube talar sitt tydliga språk: den sydafrikanska låten ”Jerusalema” är en hit. Men det är den koreograferade dansen som gjort låten till covid-året 2020:s svar på 1993 års Macarena.

Förvisso var den en lokal hit när upphovsmannen Master KG och sångerskan Nomcebo i slutet av fjolåret släppte låten, en gospel med beats från den lokala house-genren gqom.

Men det var en av många melodier i radioskvalet, tills en grupp angolaner i februari laddade upp ett klipp där de framförde en hemmasnickrad dans till tonerna. Klippet spreds från Angola till Portugal och vidare över Europa under pandemins mest intensiva fas när européer var i desperat behov av uppmuntran. I Umeå dansade vårdanställda till Jerusalema och laddade upp sin version, som fått över en miljon sidvisningar på Youtube.

Låten fick ytterligare skjuts av den nigerianska megastjärnan Burnaboy som gjorde en remix och på söktjänsten Shazaam är det nu den mest efterfrågade låten någonsin.

– Det påminner mig om låten Macarena på 90-talet när jag var ung. Nu händer det med min sång och det är en välsignelse, säger upphovsmannen Master KG, alias Kgaogelo Moagi, till tidningen Sowetan.

Men i Sydafrika var det stillsamt, inte bara för att snåla vintervindar blåste utomhus och invånarna var förpassade till sina hem under landets lockdown. Sydafrika har sedan apartheidtiden varit relativt kulturellt isolerat från omvärlden, och det som slagit i utlandet har inte alltid gått hem innanför landets gränser – och vice versa. ”Pata Pata”, Miriam Makebas superhit som sannolikt är Sydafrikas mest kända låt genom tiderna, har jag till exempel aldrig hört spelas under fem år i landet.

Så det föll på president Cyril Ramaphosa att bjuda upp till dans, inför torsdagens Heritage Day som är en nationell helgdag då sydafrikanerna firar sitt mångkulturella samhälle.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira vår sydafrikanska identitet än att ansluta till det globala fenomenet ”Jerusalema Dance Challenge”, så jag uppmanar er alla att anta utmaningen och visa världen vad vi kan, sade Ramaphosa i ett tv-sänt tal om covid-pandemin i förra veckan.

Och det landade – sådär. Som en pappa som berättar för barnen vad deras kusiner från landet har gjort, med den försiktiga uppmaningen att ”vår familj kan väl också göra något liknande?”.

Ett meme som sprids har rubriken ”Min största skräck är att få e-post från jobbet om att vi ska göra Jerusalema-dansen”. Det är främst på arbetsplatserna som mellanchefer ser Jerusalema som en möjlighet till teambuilding efter månader av isolering.

Skämskudden åker fram i gruppchatten med vännerna när jag vidarebefordrar bildrutan.

– Vi har redan fått mejlet, jag låtsas som om jag inte sett det, skriver B.

– Guys, vi har redan tvingats göra det på jobbet, vi fick skicka in våra klipp. Jag filmade bara fötterna, skriver D som distansarbetar hemifrån.

En tredje konstaterar syrligt att de företrädesvis vita sydafrikaner som nu med glädje dansar till Jerusalema gör det först när den blivit en hit i Europa.

– Det är sorgligt att ett erkännande måste börja på utländsk mark.

Likväl lär de se president Ramaphosa dansa på torsdagen. Han gör rätt i att snöra på sig dansskorna för förväntningarna är höga. Och ribban har nyss höjts av kören Ndlovu Youth Choir, från Master KG:s hemprovins Limpopo, som kanske gjort den bästa tolkningen hittills av Jerusalema.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: