Heta spanska klanger värmde festivalstart

02 juni 2023

Konsert

Betyg: 4. Betygsskala: 0 till 5.

Stockholm early music festival: Los Elementos

Scen: Tyska kyrkan, Stockholm.

I fas med att Sverige snart lämnar över EU-ordförandeskapet till Spanien riktar årets 22:a upplaga av Stockholm early music festival öronen mot spanska klanger. Först ut var Los Elementos som i torsdags hettade upp en kylslagen försommarkväll i Tyska kyrkan. Senare under festivalen vankas såväl ”iberisk sallad” med vokalensemblen Cantoría som musik för stränginstrumentet vihuela och spansk barockgitarr med José Miguel Moreno. Men även ett i vanlig ordning internationellt belysande program med alltifrån ”ukrainska barockskatter” till gaelisk och keltisk folkton.

Festivalens öppningskonsert brukar vara vikt för något av den tidiga musikens mer etablerade namn, men Los Elementos är snarare en ung och spännande ensemble på uppgång. Den bildades i Basel 2018 av countertenoren och cembalisten Alberto Miguélez Rouco som leder denna genomsympatiska samling musiker med kastanjetter i händerna. De sistnämnda är av en något mindre barocktyp som dirigenten under applådtacket berättar att han fått av några nunnor i ett kloster.

Fokus ligger på genren zarzuela – spansk musikdramatik med sång, talad dialog och ofta komisk handling som brukar jämföras med italiensk opera buffa eller fransk operett. Repertoaren denna afton kretsar kring 1700-talstonsättaren José de Nebra, vars musik Los Elementos hjälpt till att rota fram ur arkiven och även spelat in på skiva. På scen var det sopranen Ana Vieira Leite och mezzon Natalie Pérez som både var för sig och tillsammans levandegjorde recitativ och arior ur bland annat ”Donde hay violencia, no hay culpa” (om våldtäkten av Lucretia) och den något muntrare melodramen ”Venus y Adonis” med stor inlevelse och utsökt samspel i duetterna.

Alberto Miguélez Rouco lockade fram en både lust- och livfull klang, sirlig sorgsenhet och spanskt folkdanstemperament färgat av barockgitarr, luta och klapprande kastanjetter. Det är udda och medryckande barockmusik som man inte riktigt visste att man ville höra, därtill toppat av eldiga extranumret ”Seguidillas y fandango” med dramatiskt tillspetsad sångduell.

Läs mer om musik och fler texter av Johanna Paulsson.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: