Isländskt flaggviftande kan straffas av EBU

19 maj 2019

Medlemmarna i isländska Hatari viftade med banderoller med namnet ”Palestina” och den palestinska flaggans färger och mönster när tv-kamerorna svepte över det så kallade green room, där artisterna väntar mellan framförandena och under omröstningen.

I paragraf 2.6 i Eurovision song contests regelbok framgår tydligt att artisterna inte får framföra politiska budskap.

”Eurovisionstävlingen är ett icke-politiskt evenemang, och detta går direkt emot tävlingsreglerna. Bandrollerna togs snabbt bort och konsekvenserna av denna handling kommer att diskuteras i referensgruppen (tävlingens styrelse) efter tävlingen”, skriver den europeiska tv-unionen EBU i ett uttalande tidigt på söndagsmorgonen, enligt flera medier.

Även världsartisten Madonna, som stod för ett mellannummer, kritiseras av EBU för att ha haft med den palestinska flaggan i sitt framförande. Den satt på ryggen på en av artisterna i showen.

Madonna med rapparten Quavo under en mellanakt. Foto: Orit Pnini/AFP

Att tävlingen ägde rum i det politiskt explosiva Israel hade väckt spekulationer på förhand om möjligheten till utspel och markeringar av olika slag. Många har uttryckt kritik mot att tävlingen skulle arrangeras i landet.

I april skrev 171 svenska artister och kulturarbetare under ett upprop om att bojkotta ESC i Israel.

Också medlemmar i bandet Hatari har skrivit på en protestlista mot att tävlingen skulle hållas i landet och sagt att de skulle använda sitt inflytande för att kritisera den israeliska utrikespolitiken. Gruppen har inte dolt sin propalestinska hållning.

Därför ville den israeliska organisationen Shurat HaDin stoppa Islands bidrag.

– Det är en hårfin gräns, sade Hataris medlem Matthías Tryggvi Haraldsson till DN för några dagar sedan angående EBU:s politikförbud.

– Det krävs inga stora ansträngningar för att se förtrycket och apartheidsystemet.

Haraldsson sade samtidigt att gruppen ändå var inställd på att följa regelverket och inte framföra politiska budskap.

Som det nu blev höll gruppen alltså fram Palestina-banderoller inför kamerorna.

Den israeliska tidningen Haaretz skriver om Madonnas politiska flaggmarkering och noterar att ”ögonbryn höjdes” bland israeliska kommentatorer även över att det fanns dansare i artistens nummer som bar gasmasker.

Jerusalem Post, en annan tidning i landet, lyfter också fram markeringarna från Madonna och Hatari, liksom EBU:s uttalande. Tidningen skriver att det isländska bandet varit öppet kritiska mot Israel i månader.

Isländska Morgunbladid konstaterar att de palestinska banderollerna drog till sig stor uppmärksamhet och har intervjuat Klemens Hannigan, en av medlemmarna i Hatari, efter tävlingen.

– Det här var inte bomben, säger Hannigan om den palestinska flaggan.

– Bomben var sången.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: