Jan Eklund: Ska man orka läsa James Ellroys nya tegelsten?

20 maj 2019

Jag undrar om jag kommer att läsa James Ellroy igen. Hans Los Angeles-kvartett var svårslagen som kriminallitteratur, men sen blev han så bombastisk och överladdad att det nästan kändes komiskt. Allt var dessutom väldigt långt. Om man vill glida runt i L A funkar ju alltid en ny Michael Connelly. 

Jag läser en intervju med Ellroy i The Guardian och blir sugen ändå. Hans nya roman ”This storm” utspelar sig liksom föregångaren ”Perfidia” vid tiden efter attacken på Pearl Harbor. En oborstad samling nazister, kommunister och korrumperade snutar passar revy och liken tornar upp sig i gränderna. Allt med koppling högre upp förstås. 

Ellroy säger att han gillar allt som är stort och svart. Och han är besatt av den amerikanska historiens myter. Det smarta med hans böcker är bland annat hur de förflyttar fokus och låter läsaren möta de kända romangestalterna – säg John F Kennedy eller J Edgar Hoover – vid sidan av det offentliga strålkastarljuset. Och ofta i pinsamma lägen med brallorna nere. Lite för ofta. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: