Johan Croneman: Det är dags att faktagranska Ebba Busch Thors dramatiska tv-retorik

12 november 2019

Inom fotbollen brukar man ibland tala om tv-räddningar – målvakter som gör mycket väsen av ingenting. Men det ser läckert ut på lite håll.

Ebba Busch Thor talade på Kristdemokraternas direktsända riksting i fredags förmiddag. Trots att man mycket försiktigt rullade ut bollen till henne så vräkte hon sig upp i klykan och stod för den ena spektakulära enhandsräddningen efter den andra.

Politisk tv-retorik blir inte mycket bättre, ändå var hennes tal inte särskilt häpnadsväckande – det är numera politisk standard.

Det innehöll dessutom nästan ingenting. Ingenting som vi inte redan visste. Familjen är samhällets kitt. Äldre måste få rätt att duscha. Tjuvar och banditer ska buras in. Vårdköerna måste kortas. Huvudfienden: Stefan Löfven och Annie Lööf.

Mest häpnadsväckande var kanske några grova förenklingar, gränsades till osanning – och så en uppmaning att tänja på lagen.

I det sistnämnda fallet, om de sex nu frisläppta imamerna, menade Ebba Busch Thor att Sverige skulle ”stresstesta” (?!) hur länge de kunde hållas i förvar. Jag tycker nog att hon närmare borde förklara vad en ”stresstest” går ut på. Och hur hon ser på rättsstaten. Vilka omfattas av den, vilka gör det inte.

Ebba Busch Thor räds över att någon ska stå över lagen. Är svaret på det att avskaffa den helt och hållet?

Och sedan sade hon att ”myndighetsvänstern”, och då menade hon Skolverket, ”i omgångar har föreslagit att man ur kursplanen ska stryka antiken, Bibeln, nationalsången, psalmerna och våra mest traditionella barnvisor”.

Hon vet att det är helt osant, Skolverket backade dessutom (klokt nog) på förslaget om antiken, men Ebba Busch Thor fortsätter att upprepa det. Tills vi alla tror på det.

Men visst får hon gärna verifiera det påståendet också. Åtminstone jag är i alla fall nyfiken på när man föreslagit att Bibeln, nationalsången, psalmerna och våra mest traditionella barnvisor ”ska strykas ur kursplanen”. 

Ännu mer politisk tv-retorik. Och det bästa med den är givetvis att den får stå helt oemotsagd.

Till och med det som gränsar till rent nonsens.

När talet senare analyserades av SVT:s inrikeskommentator Mats Knutson upprepade/sammanfattade han bara vad Ebba Busch Thor nyss hade sagt, ja, han vägde visserligen de olika utspelen mot varandra, huruvida det hade varit mycket familjen, eller mycket mer om vårdköerna och hur mycket integrationspolitik hade hon pratat? I sak hade han inte något som helst att tillägga.

Kan tänkas att sammanfattningen riktade sig till oss mindre begåvade som inte riktigt hade hängt med på Ebba Busch Thors höga intellektuella nivå.

Eller hur ska man annars tolka Knutson, och SVT? Först ska Mats Knutson sammanfatta Ebba Busch Thor – men vem ska sedan försöka reda ut vad Knutson sade?

Nu säger kanske många av er att man givetvis inte ska ta Ebba Busch Thors tal bokstavligt, och det är kanske sant:

Vi behöver helt enkelt få talet textat för oss – ja, med hennes egna undertexter, alltså. Eller Knutsons.

Kanske är det i framtiden bäst att bara titta på Ebba Busch Thor utan ljud?

Helvete vad krånglig en helt vanlig tv-kväll blir.

Förresten, har ni någon enda gång slagit på ”Skavlan” på tv utan att Petter Stordalen eller hans fru har varit med? Vad är det med Petter Stordalen som är så fruktansvärt intressant? Att han är rik? Att han har riktigt dålig smak?

Storskrävlare har alltid något de döljer, Petter Stordalen också. Dags att låta täckelsen falla?

Läs fler krönikor av Johan Croneman

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: