John Lundvik: Vi satsade allt

19 maj 2019

Veckor av spänning och förväntningar är över. Ett liv i kappsäck, på hotellrum och med repetitioner som aldrig verkade vilja ta slut byts för en stund ut mot ett mera normalt liv för John Lundvik.

Timmarna efter det att han och The Mamas stigit av scenen på Expo Tel Aviv sitter han i en buss på väg bort från strålkastarljuset. Inte som vinnare men som en mycket nöjd sexa.

Veckorna i Tel Aviv har varit en enda lång väg mot de tre minuterna på scenen, finalkvällen då närmare 200 miljoner som följde finalen på tv.

Och publiken på arenan har älskat John Lundvik och kören från första stund. När filmbilderna började rulla minuten innan de fem intog scenen jublade de flesta av de drygt 7.000 inne på arenan. Efteråt steg jublet ytterligare.

När jag talade med John Lundvik efter det att han gått vidare från sin semifinal i torsdags konstaterade han att alla korta nätter, intervjuer, möten med folk och försöken att alltid vara på topp har haft ett enda mål: tre minuter som avgör allt när man är som tröttast.

Hur mycket arbete har du lagt ned på den här resan?

– Det går nog inte att uppskatta men det har varit en fantastisk resa fram till finalen. Och vi var som bäst när det gällde och vann juryns röster, det är jag extremt stolt över, säger han.

– Vi gick ”all in” och det hade varit värre om vi hade känt att vi inte hade gjort allt. Och vi gav Sverige, och Europa, en riktig nagelbandsbitare.

Och så var det. Sverige var med och utmanade Nederländerna men fick inte nog många röster när publikens hade räknats in.

Alla man pratar med runt Eurovisionarenan här i Tel Aviv nämner samma sak när jag berättar att jag är från Sverige: John Lundvik och The Mamas – Loulou Lamotte, Ashley Haynes, Paris Renita och Dinah Yonas Manna – har varit vandrande glädjespridare. Och de tog publiken med storm genom sitt enkla och rena nummer där fem straka röster fick bära framträdandet.

John Lundviks bror Erik har spelat trummor men aldrig gjort någon musik med sin storebror. Däremot fick han flytta in trumsetet i den studio som John som tonåring byggde i källarplanet på huset hemma i Växjö, en studio som John Lundvik själv byggde från grunden:

– Det har varit jättespännande att få följa hela den resa min bror gör. Han älskar och andas musik och det viktigaste är att han får göra det han tycker om, säger Erik Lundvik.

Klockan 3 på natten blev det efterfest med hela det svenska teamet på verandan till svenskhotellet något kvarter från stranden i Tel Aviv. Pizza och öl innan det blev en skål från Karin Gunnarsson som leder det svenska teamet.

– Ni har gjort något fantastiskt och vi är oerhört stolta över er, sa hon.

John Lundvik själv log och såg precis lika glad ut som vanligt, trots att han helst hade velat ligga i sängen.

– Nu ska det bli skönt att sova men det ska också bli skönt att koma hem och känna glädjen efter den här framgången, säger han.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: