Joseph Haydns ”Skapelsen” är makalös musik

12 januari 2021

Det har sagts att när Joseph Haydn hörde Georg Friedrich Händels oratoriemusik i London 1791 blev intrycket så starkt att han ville lära om allt från början.

Resultatet blev oratoriet ”Skapelsen”, med text ur Bibeln och John Miltons versepos ”Paradise lost”, som uruppfördes i Wien 1798. Inspirerat av Händels mobiliserande energier gestaltar oratoriet den rad av tillblivelser som skapelsemyten beskriver – från det formlösa kaoset till uppkomsten av människan.

Mest sensationell är tveklöst satsen där Gud uttalar orden ”Varde ljus” för kör och orkester. Ett avsnitt som Haydn hade gömt undan och inte hade låtit någon annan ta del av fram till uruppförandet.

Bland dem som var i publiken fanns den svenske diplomaten och tonsättaren Frederik Samuel Silverstolpe som beskrivit hur lågor tycktes flamma ur tonsättarens brinnande ögon. Och att atmosfären i salen var så elektrifierad att orkestern var tvungen att pausa i flera minuter innan de kunde fortsätta spela.

Denna makalösa musik kan man nu med fördel uppleva i den tidstrogna orkestern Il Giardino Armonicos tolkning av ”Skapelsen” under ledning av Giovanni Antonini. En tro på ljusets ankomst riktat direkt till oss i dag.

Bästa spår: ”Im Anfange schuf Gott Himmel und Erde”

Läs mer om musik och fler texter av Martin Nyström

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: