Karin Rehnqvists ”Blodhov” uruppförs på Point music festival

21 maj 2019

Karin Rehnqvist har skrivit verket ”Blodhov” som får världspremiär fredag den 24 maj under Point music festival – en dramatisk titel som inspirerats av en diktsvit.

– Jag ville komponera ett stycke för Lena Willemark och Ensemble recherche, fantastiska musiker allesammans. Jag fann diktsviten ”Blodhov” av Gerður Kristný och gick igång på ordmagin. Dikten spinner vidare från en gammal isländsk saga där guden Freyr ser jättekvinnan Gerður och får lust till henne. Han sänder sin tjänare Skirnir att hämta henne på den svarta, mäktiga hästen Blodhov. Hon säger först nej, men följer sedan med för att skona sin släkt. Under nio nätter förgriper sig Freyr på henne.

Hur kändes det att arbeta med detta?

– Det är ett svårt tema. I varje ögonblick måste musiken vara uttrycks- och känslomässigt helt sann och trovärdig. Det har tagit mig flera år. Mitt i arbetet briserade också metoo-rörelsen, och med alla autentiska historier från kvinnor världen över kunde jag inte fortsätta. Jag fick ta paus.

Hur vill du att vi ska ta emot din musik den här gången? 

– Som alltid, att den ska beröra. Endast det är mitt mål medan jag komponerar. Hur den sedan uppfattas, vad musiken och dramat säger, det avgör varje lyssnare.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: