Karlsson: Berömda män som varit i Väsby

18 augusti 2019

En läsvärd roman av Göran Tunström heter ”Berömda män som varit i Sunne”. Jag äger inte Tunströms talang men planerar ändå, för min hemkommuns skull, att skriva boken om berömda män – och kvinnor – som vuxit upp i Upplands Väsby.

Mest känd är nog Birgitta Birgersdotter, som efter sin död 1373 blev Den heliga Birgitta. I Väsby litar vi på uppgifter om att hon föddes på Sköldnora gård i Fresta. I Norrtälje vill man gärna tro att hon kom till världen i Finsta. I båda kommunerna finns minnesverk uppförda över vårt enda katolska helgon.

Birgitta blev i unga år bortgift med en godsägare i Östergötland och fick åtta barn, men kunde ändå helhjärtat ägna sig åt religiösa aktiviteter.

Av dagens berömda Väsbybor står rockbandet Europe i en klass för sig, inte minst frontmannen Joakim Larsson, mera känd som Joey Tempest. Europe fick häromåret ett ”hederspris” av kommunen för den uppmärksamhet de skapat kring Upplands Väsby. I kulturhuset i Väsby hänger en elgitarr, som bandmedlemmarna signerat.

Jag har själv uppmärksammat Väsby i ett par kåserier i sommar. En kåsör har väl inte samma status som en rockmusiker, men ett litet hedersomnämnande, eller åtminstone en flaska billigt rödvin, tycker jag nog att jag förtjänat.

Författaren Carl Jonas Love Almqvist måste räknas som en av våra mest framstående Väsbybor, även om han tillbringade de sista femton åren av sitt liv i landsflykt, hårt skuldsatt och misstänkt för att ha förstört reverser och försökt giftmörda en lånehaj. Mordförsöket kunde aldrig bevisas.

Almqvist tillbringade sin barndom på Sätra och Antuna gårdar i dagens Väsby. Redan som 15-åring började han studera i Uppsala, men Antuna var länge i släktens ägo. Den ganska ruskiga berättelsen ”Skällnora kvarn” utspelas vid sjön Norrviken i Väsby.

Almqvist verkade inte bara som orädd och framsynt författare, utan också som radikal tidningsman, rektor, präst och en kort tid som bonde i Värmland. 1866 avled han i Bremen, 72 år gammal.

Det tidigare S-ledda styret i Väsby beslöt att uppföra en staty eller annat konstverk till Almqvists ära. Det skulle placeras på det centrala torg som redan bär författarens namn. Kostnaden beräknades till en miljon kronor. Kommunen skulle stå för merparten.

Efter valet 2018 tillträdde en moderatledd koalition, som beslöt att skrota planerna på ett konstverk. Pengarna behövs bättre till trygghetsskapande insatser på gator och torg ansåg man. Och det är klart, en staty skrämmer inga våldsverkare, inte ens om den avbildar en misstänkt ogärningsman.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: