Kerstin Ekman: Att predika evangelier är inte författares sak

17 september 2019

”Men det är för sent att göra något åt klimatförändringen. Det är för sent att predika evangeliet.” Så sade jag i en intervju i DN 2018.

Evangelium betyder glatt budskap. Det finns inget glatt budskap när det gäller klimatförändringen. Den pågår. Att predika är inte författares sak. I varje fall inte min. Det insåg jag under 1970-talet. Det blev ingen revolution. Sverige blev inte som Maos Kina.

Världsledarna är inte komiska. Jag har svårt att som Jonas Gren se dem som en makalös, unison strutsparad som i årtionden gömt sina huvuden i sanden. De har makt och den utgår från deras intressen i kol, olja, stål och territorier. De har militär beredskap och en stor vapenproduktion. De är farliga.

Inte heller politiska ledare är strutsar. De vet hur man vinner röster och hur man förlorar dem. Klimatfrågan och hur den påverkar våra levnadsomständigheter står inte högt uppe på listan av vad som är de viktigaste frågorna för deras väljare.

Som författare i en demokrati försöker jag beskriva vad vi förlorar om vi inte medverkar till att förbättra situationen så gott det går. Det är jämfört med de stora utspelen en rätt anspråkslös uppgift. Men den är min.     

Läs mer: 

Jonas Gren: Vad vet författarna om klimathotet som vetenskapen har missat? 

Kerstin Ekman: ”Jag lutar mig inte tillbaka i uppgivenhet, Jonas Gren” 

Jonas Gren: Jag blir förtvivlad av Kerstin Ekmans missmod 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: