Kinesiska UD: Fel av svenska ministern att närvara

18 november 2019

Svenska regeringen valde att inte ge efter för Kinas påtryckningar och hot om ”konsekvenser”. På fredagskvällen delade kulturminister Amanda Lind (MP) ut Svenska Pens Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. 

Läs mer: Amanda Lind: ”Svensk yttrandefrihet gäller” 

Under en presskonferens på Kinas utrikesdepartement i Peking på måndagen markerade man än en gång mot Sveriges agerande i frågan.

– Det var fel av den svenske ministern att närvara. Gui Minhai har behandlats enligt kinesisk lag och har brutit mot den. Kina kräver respekt för sin suveräna lagstiftning, sade talespersonen Geng Shuang till SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten.

Relationerna mellan Sverige och Kina har blivit mer ansträngda på grund av fallet Gui Minhai. Kinas ambassad i Sverige har publicerat ett uttalande på sin hemsida där Sveriges agerande beskrivs leda till ”allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige”. 

Och den kinesiske Sverigeambassadören Gui Congyou har tidigare bland annat hotat med att porta både kulturminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) från besök i Kina.

Läs mer:

Kina hotar svenska regeringen om pris till fängslad förläggare 

Expert: Kan bli svårare för svenska företag i Kina 

Starka reaktioner efter Kinas angrepp på PEN – ”Ett förtäckt hot” 

Läs fler artiklar av Kajsa Haidl 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: