Konstnärsnämnden: Flera kulturarbetare lämnar tillbaka statligt coronastöd

30 juni 2020

Konstnärsnämnden har beviljat stipendier på mellan 15.000 och 50.000 kronor för kulturarbetare som drabbats av inkomstbortfall efter till exempel inställda spelningar och föreställningar till följd av coronapandemin. 

De senaste dagarna har kritik framkommit mot att de statliga krispengarna hamnar hos framgångsrika artister med stora tillgångar i sina bolag istället för hos kulturarbetare som saknar någon form av buffert. Bland annat har Tommy Körberg i Aftonbladet uppmanat Jill Johnson att lämna tillbaka sina pengar.

Nu återbetalar Nanne Grönvall de 50 000 kronor hon tilldelats, rapporterar Nöjesbladet

”Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna”, skriver sångerskan i ett inlägg på Instagram och förklarar att hon trodde att stipendiet var något som alla sökande skulle kunna beviljas. 

Hon uppger att det var när hon såg att 1 387 sökande av totalt 3 324 fått avslag som hon bestämde sig. 

Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck bekräftar för DN att Grönvalls pengar kommer att bli återbetalda.

– Jag vet inte om det redan skett, men hon har varit i kontakt med oss och jag vet att hon kommer att betala tillbaka. Vi har ett antal andra sökande som också återbetalar sina stöd efter att ha fått till exempel stipendier från Kulturrådet, Författarfonden eller A-kassa. Deras stipendier delas nu ut till andra sökande.  

Samtidigt har ett upprop mot nämndens hantering av krisstödet initierats av en grupp frilansande artister och musiker. I ett pressmeddelande kritiserar omkring 70 undertecknare Konstnärsnämndens bedömningar och kräver att riktlinjerna för stödet ändras inför nästa utdelning. De efterfrågar tydligare riktlinjer som baseras på exempelvis sidoinkomster, övriga tillgångar och kapital:

”Därför kräver vi att regeringen agerar nu, för att visa att den bryr sig om hela Sveriges frilansande musiker och Sveriges fria kulturliv. Inte bara den lilla procent som syns i exempelvis 'Så mycket bättre' och 'Allsång på Skansen'”, står det att läsa i uppropet.

Anna Söderbäck tycker det är tråkigt att kritiken mot Konstnärsnämndens stipendiehantering enbart handlat om ett fåtal artister. 

– Det är ett trettiotal personer som lyfts fram som icke-behövande av stipendierna av de totalt 2000 sökande som är lyckliga över att de har fått stödet och som gör god nytta för dem, säger hon.

Hur har urvalet av mottagare till dessa stödmedel gjorts?

– Det här är ett krisstöd, ett väldigt speciellt stipendium som vi aldrig haft tidigare. Normalt har vi arbetsgrupper som bedömer den konstnärliga kvaliteten hos de sökande. I det här fallet fick vi ett beslut från regeringen att stödet skulle hanteras skyndsamt och att begära in konstnärliga alster för bedömning hade lett till att vi inte haft en chans att bli klara innan midsommar, säger hon.

– Det viktigaste för oss var att kompenserade de ekonomiska behov som uppstått till följd av coronapandemin. Vi fick därför förenkla bedömningen av konstnärlig kvalitet. Konstnären fick därför själv berätta om sin verksamhet och skicka in cv, arbetskontrakt eller avtal och de senaste två årens deklarationer. 

Då deklarationen för 2019 inte hunnit komma så återstod bara 2018 års. Nämnden valde då av tidsskäl att behandla alla sökande lika och låta dem intyga sina behov av stöd.  

– Alla som har haft bevisbara kontrakt eller avtal har därför tilldelats medel.

 Vad borde ni ha gjort annorlunda?

– Vi skrev i våra kriterier för stödet att man inte fick ha mer än 50 procent a-kassa, men vi borde ha skrivit 100 procent, det blev inte bra, svarar Anna Söderbäck. 

Konstnärsnämnden kommer inom kort få ytterligare tjugo miljoner att fördela bland sökande av krisstöd.  

Läs mer: Jill Johnson bemöter kritiken om krisstöd

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: