Kristofer Ahlström: Varför publicera åsikter om ett faktum?

15 april 2019

För en månad sedan klimatskolkade ungdomar världen över i protest mot vuxenvärldens oförmåga att ta sig an klimatkatastrofen. Samma dag passade SVT Opinion Live på att publicera två debattörer som påstår att den globala uppvärmningen överskattas. Utan källhänvisning får debattörerna, på en skattefinansierad plattform, påstå att de flesta klimatforskare är ”överens om att den globala medeltemperaturen, enligt mätningar via satelliter, inte har ökat de senaste 15 åren.”

Kanske är det talande att texten publiceras på opinionsplats med brasklappen ”Åsikterna i inlägget är debattörernas egna”. Frågan är bara varför man ska publicera åsikter kring ett faktum som klimatförändring.

Man behöver inte gå längre än till Nasa för att läsa motsatsen till debattörerna påstående: 18 av de 19 varmaste uppmätta åren på jorden har skett sedan 2001. År 2016 är det varmaste uppmätta sedan mätningarna började. Den globala genomsnittstemperaturen i perioden 2005-2014 är mellan 2 och 2,5 grader över det normala

Guide: Så blir du mer klimatsmart 

Förra veckan var det dags igen för mer falsk balans. Expressen publicerade en artikel om mystiska ljusfenomen, orsakade av Nasas raketer. Expressen skriver klart och tydligt att det beror på Nasa. Ändå måste man, för balansens skull, passa på att citera en ufo-hobbyist som får motsäga Nasa med sin egen förklaring: ”Det här är inte det typiska alienbesöket till en bas under jord, utan det här är en betydelsefull delegation där representanterna har hög ställning i deras kultur”.

Den falska balansen tippar ofta över i rena dårskaper. Och så kan konspirationsteorier få spridning och fäste.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: