Kritik mot danska regeringen – fler partier vill se stöd till festivaler

04 december 2020

På torsdagen släppte Roskilde artister till sommarens festival som planeras hållas mellan den 26 juni och 7 juli nästa år. Festivalledningen planerar för omkring 100.000 besökare och merparten av festivalpassen är slutsålda, eftersom de som köpt biljetter till sommarens inställda festival har fått behålla dem till 2021.

Samtidigt som förberedelserna för sommarens stora utomhusfestivaler presenterats har branschen efterfrågat stöd från regeringen. Flera danska partier stämmer nu upp och kräver att landets regering ska ge klara besked till arrangörerna.

– Festivalerna behöver veta vad de kan planera utifrån och därför måste Kulturdepartementet och myndigheterna föra dialog med festivalerna om möjliga scenarier och kompensation, säger Charlotte Broman, kulturpolitisk talesperson för Socialistisk Folkeparti, till Politiken och fortsätter:

– Festivalerna löper en enorm risk. De kan inte bara vänta några månader. Det krävs enorm planering för att hålla så stora evenemang. Jag är över lag trött på den återhållsamhet som regeringen arbetar med. Det slutar med att man skadar kulturen.

I förberedelserna för nästa år har Roskildefestivalen samarbetat med medicinsk expertis för att begränsa smittspridningen, bland annat planeras för snabbtester på festivalområdet.

– Vi tänker kombinera att screena besökarna med att göra besökarnas biljetter identifierbara och skapa fler former för att ge publiken tillgång till hygieninrättningar, sade festivalchefen chef Signe Lopdrup i en tidigare intervju med Politiken.

Läs mer: Roskilde släpper artister till sommarens festival

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: