Kultursverige i fokus – Leffe, mannen som kan tala med älgar

14 juli 2019

Foto: Nicklas Thegerström

En turist tar sig en cigarettpaus med en plastälg innan avfärd mot den riktiga varan.
Varje år lockas tiotusentals besökare från hela världen hit för att få en chans att klappa skogens konung på mulen. Totalt har besökare från 174 länder varit här, i skogarna utanför Sala.

Foto: Nicklas Thegerström

Älgen Sigge, 4 år, får en klapp på mulen. Han är viltfödd och hittades utmärglad vid en vägkant när han var 10 dagar gammal. Leffe fick tillstånd av Länsstyrelsen att hämta honom till parken. 

Cecilia Lind från Uppsala har tagit med sig barnbarnet Siri från Stockholm för att få närkontakt med en älg. ”Vad ni än gör klappa dem inte på baken, då sparkar de er”, varnar Leffe. 

Foto: Nicklas Thegerström

Leffe och Olivia har en speciell relation eftersom Leffe adopterade henne då hon bara var fyra dagar gammal. Hon fick inte tillräckligt med mjölk av sin mamma och riskerade att dö, därför fick hon flytta in i Leffes hus där hon fattade tycke för både limpa och tulpaner. 

Foto: Nicklas Thegerström

Parkens chef. Den imponerande älgtjuren Linus 8 år, med sina 23 taggar, får en skön klapp på huvudet.

Foto: Nicklas Thegerström

I parken finns i dag 15 älgar på 25 hektar och runt parken sträcker sig fem kilometer staket. Älgarna bor i skogen men när Leffe kommer åkandes på sin traktor med dagens älgskådare på släp kommer de fyrbenta självmant fram för att äta och bli klappade. De älgar som inte är sugna på att träffa människor den här dagen stannar kvar i skogen. Det var viktigt för Leffe att ge älgarna en stor yta att vistas på så att de kan visa upp sig, om de själva vill.

Foto: Nicklas Thegerström

Quintus, 3 år, masserar hornen genom att dra dem i ljumsken för att öka blodcirkulationen.

Foto: Nicklas Thegerström

Den fyra veckor gamla älgkalven Tony-Torsten kikar nyfiket fram ur gräset. Kalven är döpt efter Leffes bror Tony, och Torsten, en man som hjälpte till att bygga staketet runt parken. När kalvarna är nyfödda sover Leffe med dem i skogen för att de ska bli vana vid människor.

Foto: Nicklas Thegerström

Cleo och pappa Johannes Hörner beundrar Pelles horn.

Foto: Nicklas Thegerström

Leffe matar älgarna tre gånger om dagen. En gång på morgonen, en gång under dagens enda visning och en gång på kvällen. Tjurarna Linus och Quatro äter med god aptit.

Foto: Nicklas Thegerström

Idén till älgparken fick Leffe för 25 år sedan då han fick ta hand om en liten föräldralös älgkalv vars mamma blivit påkörd av en bil. Kalven klarade sig bara i fyra dagar men idén om att få ta hand om älgar stannade kvar.
”Älgar är så coola, de går där i skogen och bara är. Jag springer runt som en liten råtta men när jag är i skogen med dem smittar deras lugn av sig och jag kan vara mig själv”, säger Leffe. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: