Kultursverige i fokus – synth, svärta och strobe på klubben Tech Noir

18 augusti 2019

Foto: Beatrice Lundborg

Caroline Palmstierna gick på Tech Noir i början av 00-talet och tvekade inte en millisekund när hon fick veta att klubben skulle väckas till liv igen.

– Det finns inte alls lika många synthklubbar som förr så det är ett stort tomrum på den scenen. Så jag gick såklart. Sen är det förstås en viss nostalgifaktor men en hel del låtar associerar jag fortfarande väldigt mycket med specifikt Tech Noir och ett antal roliga kvällar i min gröna ungdom.

Foto: Beatrice Lundborg

– Jubileumskvällen sålde slut på två dagar och det blev en fantastisk kväll, både för oss arrangörer och för de som kom för att uppleva klubben, förklarar Leif Wademark som tillsammans med sin bror Jens Lagnekvist varit med från starten.

Foto: Beatrice Lundborg

Waldemar Harding hjälper till med detaljerna i Sindra Trolles utstyrsel. 

Foto: Beatrice Lundborg

På dansgolv nr. 2 dj:ar Hanna Carlsson från Klubb Död.

Foto: Beatrice Lundborg

– Jag har hängt på Kolingsborg av och till sedan tidigt 90-tal. Tech Noir har genom åren gjort väldigt starkt intryck på mig, så glädjen av återuppståndelsen är stor! Subkulturen handlar ju om så mycket mer än bara själva musiken och att som  
45-årig livslång heltidssynthare är det häftigt att i nutid kliva in i en laserljussatt rökfylld industrilokal tillsammans med min livskärlek Jannice. Vår underbara svartklädda familj är fantastisk, säger Jens ”Syntharjävel” Atterstrand.

Jannice Faringer har länge fotat konserter och skrivit för tidningarna Svartpunkt och Elektroskull om musikscenen som Tech noir speglar. Det var inget som kunde stoppa Jannice från att gå på klubbens 242-jubileum.

– Jag trivs i synthscenen och i ”den svarta familjen” för att det inom den finns så mycket kärlek till musiken, som är ett livselixir för många, så även för mig. Här får en komma som en vill utan att någon dömer en.

Foto: Beatrice Lundborg

Svärtan är tydlig i synthare och gothares uniform.

Foto: Beatrice Lundborg

– Jag gick till Tech Noir eftersom jag hört så mycket om eventet från andra liksinnade. Idén att få dansa till bra musik och träffa härligt folk lockade mig. Det var en
fantastisk kväll, berättar Frida Karlsson.

Foto: Beatrice Lundborg

Den hårda musiken pulserar ut på det stora dansgolvet. Leif Wademark och Jens Lagnekvist spelar en mix av ny musik blandat med retro. De är arrangörerna som varit med från början för 242 månader sedan när Tech Noir startades.

Foto: Beatrice Lundborg

– Jag upplever folket som öppensinnade och fina. Det känns liksom välkomnande att kunna vara sig själv på en plats, säger Mikael Andersson.

Foto: Beatrice Lundborg

Namnet på klubben Tech Noir kommer från filmen ”Terminator” från 1984 där karaktären Sarah Connor besöker en klubb med samma namn. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: