Laleh-biljetter såldes i andra hand för dubbla priset

21 oktober 2021

Nästa sommar återvänder Laleh till sin gamla hemstad Göteborg för en arenakonsert på Ullevi. 10 juni blir hon den första kvinnliga soloartisten att ge en egen konsert på den legendariska scenen. När biljetterna släpptes i somras såldes enligt arrangören 15 000 bara första timmen. Per Anders Johansson är en av dem som var redo att köpa en biljett.

– Jag tänkte att det vore kul att gå och titta. När kända och attraktiva artister släpper biljetter på stora arenor så brukar de ta slut omgående, säger Per Anders Johansson.

Samma morgon som biljettförsäljningen öppnade googlade han på Laleh och Ticketmaster, eftersom han visste att det var just det bolaget som skulle sälja biljetterna till konserten.

– Jag kom in på en sajt som heter Evenemangsbiljetter. Sidan härmar Ticketmaster väldigt mycket, man ser en skiss över arenan och kan välja vilken sektor man vill sitta på, säger Per Anders Johansson.

På sajten köpte han en biljett till Lalehs konsert för 1 395 kronor.

– Jag kanske skulle reagerat på priset, men det gjorde jag inte i all hast utan köpte en biljett.

Foto: Per Anders Johansson

När Per Anders Johansson insåg att han köpt en biljett på en andrahandssajt, trots att det fortfarande fanns biljetter kvar hos den ursprungliga försäljaren, ville han returnera biljetten.

– När biljetten kom såg jag att den inte kostade 1 395 kronor som jag hade betalt, utan 635 kronor. Dessutom stod det Hans Olsson på den och inte mitt namn Per Anders Johansson.

Men att lämna tillbaka biljetten gick inte. Den annars lagstadgade ångerrätten gäller nämligen inte för konsert- och evenemangsbiljetter. Och företaget meddelade Per Anders att de inte kan sälja vidare hans biljett, eftersom de måste kunna säkerställa att kunderna får biljetter som ingen annan haft tillgång till.

– Jag blev väldigt arg och skrev till dem att detta inte hör hemma i ett civiliserat samhälle, att de lutar sig mot att de säljer biljetterna i andra hand. Det är inget konstigt att sälja biljetter i andrahand om de är slutsålda, men så var inte fallet här.

För att komma åt problemet tycker Per Anders Johansson att även biljetter ska omfattas av den så kallade hemförsäljningslagens ångerrätt. Eller att kommersiell försäljning av biljetter i andrahand helt förbjuds.

– Det finns ingen anledning att det ska vara tillåtet eftersom det bara syftar till att lura folk och ge sken av att de är den legitima biljettförsäljaren.

Han tycker också att det är problematiskt att andrahandsföretaget köpt en annonsplats på Google som gör att de hamnar överst vid en sökning på Laleh och Ticketmaster.

– Google är ett vinstdrivande företag så jag förstår att de vill tjäna pengar, men å andra sidan hade de kunnat arbeta med någon slags självsanering för att undvika sånt här.

Per Anders Johansson vill inte riskera att resa till Ullevi och inte släppas in på Lalehs stora konsert nästa sommar. Därför har han nu köpt en ny biljett, från den officiella försäljaren.

– Ibland läser man ju om att de även säljer ogiltiga biljetter och det finns ingen garanti att de gäller. Så jag gick in och köpte en biljett med bättre plats till billigare pris.

Jesper Knaving, som driver Evenemangsbiljetter.se, skriver i ett mejl till DN att det var väldigt högt tryck på biljetterna till Lalehs konsert på Ullevi. Han framhåller också att sittplatsbiljetterna till evenemanget tog slut på under en timme.

”Vi kan inte få tag på obegränsat med biljetter på andrahandsmarknaden och vi justerar kontinuerligt priset på vår hemsida efter vår tillgång till biljetter, våra inköpspriser och den efterfrågan som vi ser på biljetter till evenemanget”, skriver han.

Att de säljer biljetter med andra namn än beställarens ser Jesper Knaving som något naturligt.

”Eftersom att dessa biljetter har sålts en gång innan från den auktoriserade biljettleverantören”, skriver han och framhåller att biljetterna till Lalehs konsert inte är personliga.

Dessutom uppger Jesper Knaving att de normalt köper tillbaka biljetter från kunder, men att de måste kunna garantera nästa kund som köper biljetten att ingen annan använder den.

”Det görs dock alltid en bedömning kring hur säker transaktionen är för vår del.”

Läs mer: Konsertarrangörer varnar för dyra och falska biljetter

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: